Novi mačić u kući

Mačići mogu biti nestašni kućni ljubimci

Novi mačić u kući

Prevencija je odličan način kako od prvog dana naučiti mačića na pravila ponašanja u kućanstvu.

Željno si iščekivao svog novog ljubimca, napokon je došao taj dan i mali mačić je stigao u tvoj dom. Kako bi sve prošlo u najboljem redu, potrebno je pridržavati se nekih pravila kod upoznavanja mačića s tobom, tvojim ukućanima i domom u kojem će provesti ostatak svog života.

Budi nježan i smiren. Uzbuđenje je sigurno veliko, sretan si i želiš to izraziti, ali glasni zvukovi i nagli pokreti mogu preplašiti mačića. Pokušaj pričati tihim, umirujućim tonovima, polako pristupaj mačiću i daj mu do znanja da te se ne treba bojati.

Osiguraj puno različitih igračaka i poslastica za svog novog ljubimca. Igračke će potaknuti mače na igru, igra će ga opustiti i pokazati mu da je tvoj dom odlično mjesto za život. Igrati se možete i zajedno igračkama na štapu i na taj način stvoriti međusobno povjerenje i povezanost. Nagradi mačića poslasticama i daj mu do znanja da si ti izvor zabave, ali i ukusnih poslastica što će ga sigurno dodatno motivirati da se opusti i prilazi ti samostalno.

Pokaži mu gdje stoji zdjelica s hranom i zdjelica s vodom. Neka budu odvojene i na nekom mjestu koje neće biti blizu njegovog WC-a. Na taj način ćeš potaknuti mačića da pije vodu, što je bitno za njegovo zdravlje. Osiguraj mu naizmjenično obroke suhe i mokre hrane, kako bi unio dovoljno tekućine u organizam.

Obavezno mu osiguraj WC u kojem će obavljati nuždu. Pokaži mu gdje se nalazi, stavi ga unutra da osjeti pijesak. Mačići instinktivno zakapaju mjesto na kojem su obavili nuždu tako da im učenje na WC ne bi trebalo predstavljati problem, ali ga ni tamo nemoj uznemiravati kako ne bi odlučio potražiti drugo mjesto za obavljanje nužde.

Mačići puno spavaju pa mu osiguraj ležaj koji će biti na nekom mirnom, skrovitom mjestu. Tako će znati da ima samo svoje mjesto za odmor na kojem ga nitko ne ometa i na koje se može povući ukoliko osjeti umor ili strah.

Nabavi mu mačju travu koju može samostalno jesti. Na taj način ćeš ga od početka učiti da je ta trava za njega i da nema potrebe jesti tvoje kućno bilje, ukoliko ga imaš.

Osiguraj mu grebalice u svakoj prostoriji u kući, pošpricaj ih ili posipaj mačjom metvicom i pokaži mu da su one odlično mjesto na kojem se može igrati i trošiti svoje noktiće.

Pošpricaj namještaj odbojnim sprejom kako slučajno ne bi pokušao grebati po njemu. Prevencija prvih dana će mu stvoriti naviku da grebe grebalice, a ne tvoje stvari.

Oboružaj se strpljenjem, mačići su zaigrani i nestašni. Ukoliko i naprave kakvu nezgodu prvih dana, nemoj se ljutiti na njih. Daj im vremena da se naviknu na tebe i kućna pravila, uživaj u njihovoj zaigranosti i gledaj kako odrastaju u prekrasnu, veliku mačku.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.