Park za pse

Park za pse potencijalno je mjesto sukoba

Park za pse

Odaberi mjesto za igru na kojem će se tvoj pas osjećati sigurno i opušteno.

Svaki vlasnik želi da se njegov pas igra i druži s drugim psima. Park za pse čini se kao idealno mjesto za to, no je li to zapravo tako?

Parkovi za pse su ograđeni, pas ne može pobjeći iz njega ukoliko još uvijek nije naučio dolaziti na poziv, u njemu se može bezbrižno istrčati, igrati s drugim psima, a i vlasnici se mogu međusobno družiti dok njihovi ljubimci uživaju u igri. Zvuči idilično! Realnost je, na žalost, često drugačija.

U parku za pse vlasnici se najčešće zapričaju, uživaju u društvu drugih vlasnika pasa i ne gledaju što njihovi psi rade. Psi iskoriste takvu priliku i ponašaju se kako se inače ne bi ponašali, da su pod kontrolom.

Jedan od najčešćih problema u parku za pse su igračke. Neki vlasnici ponesu svom psu lopticu, bacaju mu lopticu ili mu je daju da se sam igra, drugi psi mu žele uzeti lopticu, on ju naravno ne da i čuva. Na taj način može doći do sukoba ne samo između dva psa nego i između više njih.

Psi koji svaki dan zajedno borave u parku za pse, usvoje navike ponašanja čopora. Dobro se poznaju, svaki dan se međusobno druže i poprime mentalitet čopora. To može biti kobno za pse koji nisu dio njihove grupe. Najčešće će takvi psi biti grubi prema svakom novom psu koji uđe u park, tjerati ga van ili će stajati pred vratima parka i neće dozvoljavati drugim psima da uđu unutra.

Neki psi su prirodno dominantniji od drugih i ukoliko nisu pod kontrolom bit će grubi prema ostalim, slabijim psima. Ukoliko se drugi pas prepusti, neće doći do problema, no ukoliko drugi pas odluči vratiti istom mjerom, može doći do sukoba.

Park za pse često se predstavlja kao odlično mjesto za socijalizaciju štenaca, i to stvarno može biti tako ukoliko u parku naiđete na uravnoteženo društvo. No, ako dođete u park kada su u njemu neki od gore navedenih pasa, bezbrižna igra može prerasti u traumatično iskustvo za malo štene i može mu promijeniti odnos prema drugim psima za cijeli život.

Park za pse može biti odlično i sigurno mjesto za tvog psa, no vlasnici su ti koji bi trebali pripaziti na svoje pse i smiriti ih ukoliko se neprimjereno ponašaju. Loptice i ostale igračke ne bi trebali koristiti u parku za pse, a punu pozornost bi trebali posvetiti isključivo svom psu. Na taj način se psi mogu bezbrižno družiti znajući da će se ljudi uključiti u njihove interakcije ukoliko se ukaže potreba.

Ako primijetiš da se tvoj pas ne osjeća ugodno u parku za pse, da ga je strah ili je neki pas grub prema njemu, prošetajte na neko drugo mjesto i družite se s psima s kojima će se tvoj najbolji prijatelj osjećati opušteno i sretno.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.