Pas stalno laje

Pseći lavež može narušiti vaš odnos sa susjedima

Pas stalno laje

Lajanje tvog psa može biti frustrirajuće, no ti ga možeš naučiti kako da bude tiho i uživa u tome.

Većina pasa je po prirodi lajava. Lajanjem nam pokazuju kada su sretni, uzbuđeni, gladni, prestrašeni, kad nešto žele ili kada im nešto ne paše. Lajanjem komuniciraju međusobno, ali isto tako lajanjem i čuvaju svoj dom nagovještajući da dolazi stranac koji možda nije poželjan.

Koliko god lajanje bilo korisno, zna biti i nezgodno. Pogotovo u stanovima, sa susjedima kojima lajanje smeta ili tijekom noći dok i ti i susjedi pokušavate spavati. Nama lajanje u takvim situacijama može izgledati bezrazložno i bespotrebno, dok pas sigurno ima razlog zašto laje. Potrebno ga je otkriti i u tome najčešće leži rješenje problema.

Jedan od najčešćih razloga zašto psi laju je zato što im je dosadno. Imaju previše energije, ne znaju šta da rade i onda iz čiste frustracije počnu lajati. U takvim slučajevima bi trebalo povećati dnevnu aktivnost psa. Produljiti trajanje šetnji, igrati se u šetnjama, dati psu doma interaktivnu igračku da se zabavlja, učiti ga raznim novim trikovima što će ga također mentalno umoriti. Nakon svega toga pas će leći i odmarati, neće imati potrebu za lajanjem.

Ukoliko pas laje od straha, potrebno je otkriti čega se pas boji. Ako su to zvukovi koji dolaze izvan stana ili kuće, probaj mu svaki put kada čuje takav zvuk dati poslasticu. S vremenom će povezati te zvukove s poslasticom i oni će mu od negativnih postati pozitivni. Isto tako mu možeš ostaviti upaljen radio ili tv kako bi manje čuo zvukove iz okoline pa će i manje lajati.

Tvrde žvakalice koje će pas žvakati dulji period vremena isto mogu biti dobar način kako zaokupirati pažnju psa i spriječiti lajanje. Takve žvakalice možeš psu dati kada ste doma i kad je pod tvojim budim okom, ne kada je sam.

Ako nikako ne možeš otkriti zašto tvoj najbolji prijatelj toliko laje, možeš lajanje pretvoriti u zabavan trik. Nauči ga da laje na tvoju riječ i isto tako da prestane lajati na tvoju drugu riječ. Kad zalaje bez da si mu ti to rekao, kaži mu da prestane lajati i nagradi tišinu. Ponekad napravi i obrnuto, reci mu da zalaje kada ne laje, kako bi lajanje postalo zabavan smisleni trik. Na taj način će pas puno rjeđe lajati bez razloga, a veselit će se svom triku u kojem mora biti tiho. Tišina će mu donositi nagrade, a za njih se zapravo nije morao puno potruditi, samo je morao biti tiho. Tišina postaje dobitna situacija i za psa i za tebe.

Koji god razlog lajanja bio, potrudi se i pokušaj pronaći pravi razlog. Zabavi se sa svojim psom, više ga uključi u svakodnevni život i daj mu razlog da bude dobar i poslušan.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.