Prehrana glodavaca

Svaki glodavac treba prehranu prilagođenu vrsti

Prehrana glodavaca

Nauči sve o svom ljubimcu i osiguraj mu pravilnu prehranu kako bi bio zdrav i pravio ti društvo dugi niz godina.

Glodavci, kao što im i ime govori, vole glodati. Njihovi zubi rastu cijelog života i glodanjem ih skraćuju kako ne bi bili predugi i ozlijedili usnu šupljinu ili ometali uzimanje hrane.

Iz tog razloga, osnova prehrane svakog glodavca je sijeno. Sijeno služi kao hrana bakterijskim kulturama u probavnom sustavu glodavaca, a žvakanje sijena djeluje abrazivno na zube i troši ih. Sijeno također osigurava da je probava tvog ljubimca cijelo vrijeme aktivna i pravilan rad crijeva glodavaca moguć je samo uz konstantno žvakanje sijena.

Kunićima i zamorčićima sijeno je glavna i najbitnija hrana, dok je ostalim glodavcima dodatak prehrani. No, svim glodavcima je potrebno i nikako ga ne smijemo zaboraviti uključiti u njihovu prehranu. Uz sve to, glodavci se u sijenu vole igrati, odmarati pa čak i raditi gnijezda od njega, osobito hrčci.

Za dodatno trošenje zubića svom glodavcu možeš ponuditi razne igračke od drva ili grančice voćaka. Njih će s užitkom glodati i tako si trošiti zubiće.

Svaki glodavac treba u svom jelovniku imati i mješavinu sjemenki ili peleta prilagođenih vrsti kojoj pripada. Suhu hranu im treba davati isključivo vrsno sprecifično. To znači da hrčak jede hranu za hrčke, kunić za kuniće, zamorčić za zamorčiće. Davanje hrane koja nije namijenjena vrsti koje je tvoj kućni ljubimac nikako nije dobro. Takva hrana nije prilagođena njegovim potrebama, a ako je tvoj ljubimac činčila ili degu može mu i naškoditi jer su skloni dijabetesu i ne smiju jesti slatku hranu.

Osim suhe hrane i sijena, svom glodavcu možeš ponuditi i voće i povrće. Nekim vrstama poput zamorčića i kunića povrće će činiti velik dio prehrane dok će nekima poput činčile povrće i voće biti sočna poslastica. Ukoliko je tvoj ljubimac hrčak, kao poslasticu mu možeš dati i komadić svježeg sira ili kuhane piletine.

Koje god vrste tvoj ljubimac bio, važno je da ga hraniš onako kako je njemu potrebno. Ukoliko nisi siguran kako trebaš hraniti svog glodavca, savjet uvijek možeš potražiti kod ljubaznih djelatnika ZOOCITY-a. I ne zaboravi, sijena nikad ne možeš dati previše, tvoj ljubimac će ti biti zahvalan :)

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.