Prehrana radnih i lovačkih pasa

Sportski, lovački i radni psi zahtijevaju drugačiju prehranu

Prehrana radnih i lovačkih pasa

Imate aktivnog psa - prilagodite mu prehranu i osigurajte dug i zdrav život.

Sportski, lovački i radni psi imaju nešto drugačiju potrebu za prehranom nego što to imaju psi koji su isključivo kućni ljubimci. Njima je potreban stabilan izvor energije s malim skokovima glukoze u krvi, kako ne bi bili gladni i kako bi imali dovoljno snage za odraditi zadatke koje čovjek stavlja pred njih.

Od sportskih pasa se najčešće očekuje da rade kratko i eksplozivno, dok kod lovačkih i radnih pasa napor moze potrajati i cijeli dan, ovisno o zadatku.

Psima koji intenzivno rade obavezno je osigurati dovoljne količine vode, kako bi nadoknadili elektrolite koje gube kroz tjelesnu aktivnost. Također, pijući vodu ohladit će i cijeli organizam koji se zagrije dok marljivo rade.

Rad pasa se razlikuje prema intenzitetu i trajanju tjelesne aktivnosti. Ovisno o vrsti tjelesne aktivnosti, razlikovat će se i prehrana koju moramo osigurati psu. Ukoliko se pas bavi tjelesnom aktivnosti koja je kratkog, a visokog intenziteta, bit će mu potreban velik udio lako probavljivih ugljikohidrata, dok udio bjelančevina i masti treba biti niži. Kod pasa koji rade dugotrajno i srednje intenzivno, udio ugljikohidrata u hrani može biti znatno niži dok bi udio bjelančevina i masti trebao biti veći.

Osim odgovarajuće prehrane, potrebno je osigurati i adekvatnu potporu zglobovima kako ne bi došlo do ozljeda tijekom rada. Uz hranu se mogu dodavati preparati bogati glukozaminom i hondroitinom, poput Beaphar Joint tableta, koje će obnavljati hrskavicu zgloba i omogućiti da zglob funkcionira pravilno i bezbolno.

Ništa manje bitan je i adekvatan odmor. Svaki pas koji radi bi se nakon napora trebao dobro i nesmetano odmoriti kako bi se oporavio i vratio potrošenu energiju.

Odličan primjer hrane za radne i sportske pse je Acana Hihhest Protein Wild Prairie hrana koja ima povećan udio bjelančevina i masti uz ograničen udio ugljikohidrata, kako bi tvoj najbolji prijatelj odisao energijom i bio spreman za pobjede.

Bilo da tvoj najbolji prijatelj više voli udobnost kauča ili natjecateljski ring, izbalansirana prehrana je ono što će nahraniti njegov organizam i učiniti ga zdravim dugi niz godina.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.