Pretilost može ozbiljno narušiti zdravlje tvog ljubimca

Održavaj ljubimca u optimalnoj kondiciji i omogući mu dug i zdrav život.

Pretilost može ozbiljno narušiti zdravlje tvog ljubimca

Primijetio si da ti se ljubimac manje i teže kreće nego inače, brže ostaje bez daha i češće liježe tijekom šetnje kako bi odmorio. Uz to ti je vrlo teško osjetiti njegova rebra i kralježnicu, a struk mu se više ne primjećuje. Tvoj ljubimac je pretio.

Pretilost nije zdrava, kako za ljude tako i za životinje. Pretile životinje nose veći teret na nogama što rezultira problemima sa zglobovima i kukovima. Masno tkivo im se nakuplja oko unutarnjih organa, vrši pritisak i može uzrokovati poremećaje u radu organa. Povišene masnoće u krvi mogu uzrokovati kardiovaskularna oboljenja. Iz svega ovoga možeš zaključiti da pretilost nikako nije dobra za tvog ljubimca.

Ukoliko se ipak dogodilo da ti je ljubimac nakupio višak kilograma, možeš mu pomoći.

Kako ga hraniti?

Prvo mu pokušaj smanjiti dnevnu dozu hrane. Smanji ju za otprilike 10%, prati kilažu tvog ljubimca kroz par tjedana i vidi ima li pomaka.

Ako smanjenje dnevne doze hrane nije dovoljno, pokušaj ga prebaciti na dijetalnu hranu. Dijetalne hrane sadrže manje masti i dodan im je L-karnitin kako bi se potaknuo metabolizam masti u organizmu.

Kako aktivirati ljubimca?

Obavezno povećaj tjelesnu aktivnost tvog ljubimca. Igraj se više s njim, potakni ga da se i samostalno igra igračkama, produlji uobičajeno trajanje šetnji ili povećaj broj šetnji kroz dan. Bacanje loptice potaknut će tvog psa na trčanje i trošiti višak kilograma. A možete i zajedno trčati i rekreirati se. Tjelesna aktivnost potaknut će i L-karnitin na dodatno trošenje masti u organizmu.

Nemoj zaboraviti smanjiti ili još bolje potpuno ukinuti poslastice dok pokušavaš ljubimcu skinuti višak kilograma. Slasni zalogaji s tvog stola tijekom dijete su zabranjeni!

Imaj strpljenja, budi dosljedan i odoli slatkim očima kada te mole za još jednu poslasticu ili zalogaj sa stola. Sjeti se da je višak kilograma šetan za tvog ljubimca i koliko ti god možda simpatično izgledao s kojom kilom viška, one ugrožavaju njegovo zdravlje i skraćuju mu život.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.