Probavni sustav ptica

Za pravilnu i zdravu probavu osiguraj svojoj papigici mnoštvo kamenčića.

Probavni sustav ptica

Probavni sustav ptica drugačiji je od probavnog sustava ostalih životinja.

Za pravilnu i zdravu probavu osiguraj svojoj papigici mnoštvo kamenčića.

Probavni sustav ptica je specifičan i razlikuje se od ostalih životinja. On počinje kljunom unutar kojeg se ne nalaze zubi kao kod krugih životinja. Kljun ptici služi za uzimanje hrane i čišćenje sjemenki od ljuski. Ptice hranu gutaju skoro pa u komadu, a gutanje im olakšava slina.

Progutana hrana ulazi u jednjak na čijem se kraju nalazi proširenje zvano voljka. Voljka služi kao spremište u kojem se hrana omekšava. Kod odraslih ptica voljka je izvana teško vidljiva jer ju prekriva perje, no kod golih ptića može se dobro vidjeti, pogotovo nakon što se najedu i napune voljku hranom.

Hrana iz voljke odlazi u želudac koji se sastoji od dva dijela, žljezdanog i mišićnog. Žljezdani želudac razgrađuje hranu pomoću probavnih sokova, dok se u mišićnom hrana usitnjava uz pomoć kamenčića koje ptica pojede.

Iz želuca hrana odlazi u tanko crijevo u kojem se završava razgradnja hrane i hranjive tvari se unose u krvotok. Neprobavljeni ostatci hrane odlaze u debelo crijevo te napuštaju tijelo kroz kloaku.

Kao što možeš vidjeti, kamenčići igraju veliku ulogu u probavi tvog pernatog ljubimca. Iz tog razloga uvijek osiguraj jednu dodatnu zdjelicu u kavezu u koju ćeš staviti pijesak ili grit. Na taj način će tvoja papigica imati izvor čistih kamenčića koje će po potrebi jesti i omogućiti mišićnom želucu pravilan rad i potrebno usitnjavanje hrane.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.