Psi mješanci - inteligentni i privrženi

Danas se obilježava Dan pasa mješanaca, stoga smo današnji članak odlučili posvetiti upravo njima!

Dan pasa mješanaca

Psi mješanci, odnosno oni koji su nastali križanjem različitih pasmina ili različitih mješanaca, uistinu su jedinstveni: različitih su boja, veličina i vrste dlake. No, popis lijepih riječi o njima je vrlo dugačak, stoga im posvećujemo današnji članak. Ono što je zanimljivo je informacija da se Dan pasa mješanaca slavi se na dva datuma u godini: 31. srpnja i 2. prosinca. Iako podržavamo kupnju pasminskih pasa od odgovornih uzgajivača, danas pažnju posvećujemo isključivo psima mješancima.

Mješanci psi

Izvor fotografije: Unsplash

Psi mješanci – neodoljivi, raznoliki i posebni!

Mješanci dolaze u svim veličinama i oblicima tijela, različite duljine dlake, boje očiju, držanja repa. Složit ćeš se s nama da je svaki drugačiji i jedinstven. Čak se i štenci iz istog legla kod mješanaca prilično razlikuju. Makar njihovim predcima ne možemo ući u trag, svom čovjeku će biti jednako vjerni kao i čistokrvni psi, a njihova će ljubav isto tako biti bezuvjetna.

Slatki pas mješanac

Izvor fotografije: Pixabay

Mješanci najčešće imaju dulji životni vijek i manje zdravstvenih problema. Simpatični su, privrženi i inteligentni kao i svaki drugi pas. Mogu postati sportski psi, potražni psi ili psi koji će pomagati u vojsci ili policiji. Jednako tako će se odlično snaći i u šetnjama po kvartu ili odmaranju na kauču ispred televizora.

“To što nemaju rodovnicu ne znači da su manje vrijedni. Njihova individualnost je ono što ih čini posebnima i vrijednima.”

Ono što ih svakako izdvaja je njihov izgled koji može biti vrlo neobičan i zanimljiv. Uz to su različitih karaktera i razine energije pa svatko može pronaći točno onakvog psa kakav mu najbolje odgovara.

Zašto se obilježava Dan mješanaca?

Dan mješanaca slavi se kako bi se naglasilo koliko njih, nažalost, bude napušteno i završi u skloništima i udrugama. Ljudi ih češće napuštaju nego pasminske pse i nerijetko smatraju da nisu toliko vrijedni ni atraktivni.

Ono što danas želimo je podići svijest o mješancima te pokazati svima kako i oni mogu biti predivni kućni ljubimci. To što nemaju rodovnicu ne znači da su manje vrijedni. Njihova individualnost je ono što ih čini posebnima i vrijednima.

Psi mješanci blog

Izvor fotografije: Unsplash

Ako je tvoj najbolji prijatelj pas, pozdravite u šetnji svoje pseće prijatelje mješance, a ako tvoj dom uveseljava mješanac, podijeli s nama koju fotografiju da zajedno proslavimo njegov dan.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.