Rodezijski gonič lavova

Vitalne značajke pasmine

  • Grupa pasmine

    Goniči

  • Težina

    32 - 36,5 kg (M-Ž)

  • Visina

    61 - 69 cm (M-Ž)

  • Životni vijek

    10 - 12 godina

Glavne karakteristike pasmine

  • Aktivnost

     
  • Inteligencija

     
  • Linjanje

     
  • Slaganje s djecom

     
  • Slaganje s drugim životinjama

     
  • Slaganje s psima

     

Više o ovoj pasmini

  • Veliki pas

  • Kratka dlaka

  • Boja: pšenična

Rodezijski gonič lavova

Rodezijski ridgeback jedina je registrirana autohtona pasmina u Južnoj Africi. Nastao je križanjem pionirskih afričkih pasa s polupripitomljenim grebenastim Hottentot lovačkim psima. Izvorna funkcija rodezijskog ridgebacka zvanog i lavlji pas bila je praćenje divljači, osobito lavova. Zahvaljujući svojoj okretnosti, skupina od dva ili tri psa držala bi lavove na udaljenosti sve dok ne bi došao lovac. Zbog njegove primarne uloge poznat je i kao rodezijski gonič lavova. Zanimljivo je da se izvorni standard pasmine iz 1922. godine temeljio na standardu dalmatinskog psa. Danas je to uravnotežen, stabilan, snažan, mišićav, aktivan pas impozantnog izgleda.

Iako je velik rastom, ne smije biti masivan. Mora biti jak i mišićav, ali izuzetno agilan, brz i elegantan. Karakterističan izgled pasmine daje mu greben po sredini leđa po kojem je i dobio ime ridgeback. Formira ga dlaka koja raste u suprotnom smjeru od ostatka krzna, a proteže se od ramena sve do kukova. Ovaj inteligentan pas dostojanstvenog izgleda nepovjerljiv je prema strancima, ali ne smije biti agresivan. Njegove okrugle, svijetle oči odaju inteligenciju, a boja im mora biti u skladu s bojom krzna.

Izvor fotografije: Unsplash

"Izvorna funkcija rodezijskog ridgebacka zvanog i lavlji pas bila je praćenje divljači, osobito lavova. Zahvaljujući svojoj okretnosti, skupina od dva ili tri psa držala bi lavove na udaljenosti sve dok ne bi došao lovac. Zbog njegove primarne uloge poznat je i kao rodezijski gonič lavova."

Dlaka mu je kratka, gusta i sjajna, no ne smije biti vunasta ni svilenkasta. Dolazi u nijansama pšenične boje. Može imati bijele oznake na prsima i šapicama, ali one ne smiju prevladavati. Linja se pa je potrebno redovito četkanje. Ovaj prekrasan pas naraste od 61 do 69cm, a težiti može od 32 do 36,5kg. Iako mu je glavni zadatak biti gonič i tjerati divljač prema lovcu, danas se sve češće drži isključivo kao kućni ljubimac. Izrazito je aktivan pa mu obavezno treba osigurati dovoljno kretanja u prirodi.

Privržen je svojoj obitelji i obožava društvo ljudi, a istovremeno je i odličan pas čuvar. Ne voli dugo biti sam i više će mu odgovarati život u kući ili stanu. Uz ranu socijalizaciju i dosljedan odgoj može biti dobro društvo psima, ali i drugim životinjama. Kod odgoja treba pripaziti jer loše reagira na grubost. Puno strpljenja, ljubavi i finih nagrada učinit će svaki trening uspješnim.

Posebnu pozornost kod treninga treba posvetiti kontroli njegovog lovačkog nagona. Može imati problema s kukovima i kralježnicom pa svog novog ljubimca svakako potraži kod registriranog, odgovornog uzgajivača. Ovaj velik i snažan pas bit će ti odlično društvo ako već imaš iskustva u odgoju pasa i želiš aktivnog, vjernog ljubimca koji će te pratiti u baš svakoj avanturi.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.