Sastojci vs. hranjive tvari

Naučite pročitati deklaraciju i otkriti zamaskirane sastojke u hrani vašeg ljubimca.

Sastojci vs. hranjive tvari

Proizvođači skrivaju kvalitetu sastojaka hrane.

Naučite pročitati deklaraciju i otkriti zamaskirane sastojke u hrani vašeg ljubimca.

Hrane za naše kućne ljubimce razlikuju se po kvaliteti sastojaka. Na deklaraciji svake hrane možete pronaći popis sastojaka i analitički sastav hrane.

Sastojci su namirnice koje su korištene u proizvodnji hrane. Navedeni su u padajućem nizu što znači da prvog sastojka na popisu ima najviše, a zadnjeg najmanje.

Analitički sastav je informacija o hranjivoj vrijednosti hrane. On nam donosi popis hranjivih tvari zastupljenih u hrani, izraženih u postotku. Pa tako u analitičkom sastavu možete pronaći koliki je postotak bjelančevina, masti, vlakana, pepela i ostalih hranjivih tvari.

Analitički sastav ovisi o namirnicama korištenima u proizvodnji hrane. Ono što sigurno želite za svog ljubimca mesojeda je visok postotak mesa, ali bitno je iz kakvih izvora dolazi to meso. Ako meso dolazi kao kombinacija svježeg i dehidriranog mesa, kvalitete za ljudsku upotrebu, onda znate da je dobro za vašeg ljubimca, da će ga on probaviti, razgraditi i iskoristiti u svom organizmu. Takva hrana će imati visoki postotak bjelančevina koje su iskoristive i dobre za organizam naših ljubimaca.

Ukoliko umjesto svježeg mesa pronađete mesne prerađevine, mesno koštano brašno, nusproizvode mesne industrije, bjelančevine peradi i slične sastojke, onda znate da takvi sastojci nisu kvalitetni. Oni dolaze od ostataka ljudske proizvodnje mesa i često sadrže perje, kopita, rogove i slične sastojke koje ljudi ne konzumiraju. Takva hrana u analitičkom sastavu također može imati visok postotak bjelančevina, ali je problem što takve bjelančevine vaš ljubimac teško može probaviti. Molekule tih bjelančevina su velike, teško se ili nikako filtriraju kroz bubrege, mogu oštetiti bubrege i narušiti zdravlje ljubimca.

Postotak pepela nam isto tako govori o kvaliteti sastojka. Ukoliko je on nizak, znamo da su u proizvodnji hrane korišteni kvalitetni sastojci koje pas i mačka mogu probaviti i iskoristiti u organizmu. Ukoliko je taj postotak visok (preko 10%), znamo da je u proizvodnji korišteno puno perja, papaka, rogova i sličnih sastojaka koje pas i mačka ne mogu probaviti niti iskoristiti u organizmu.

Kvaliteta samih sastojaka izuzetno je bitna za kvalitetu hrane koju dajemo ljubimcu i za njenu iskoristivost. Čitajte deklaracije i uvjerite se da postoje razlike u kvaliteti sastojaka koje proizvođači koriste. Tražite hranu s puno mesa koje dolazi iz dobrih izvora i osigurajte svom ljubimcu dugotrajan i zdrav život. Uz puno mesa i sama hrana će ljubimcu sigurno biti ukusnija i učiniti mu obroke još većim zadovoljstvom.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.