Sretan ti najslađi dan u godini!

Danas obilježavamo jedan od najslađih dana u godini, Međunarodni dan štenaca. Ako imaš štene, danas ga posebno razmazi!

Međunarodni dan štenaca

Danas obilježavamo jedan od najslađih dana u godini, Međunarodni dan štenaca. Ovaj dan je posvećen svima koji slave bezuvjetnu ljubav što nam je pružaju ta mala, slatka, mekana bića. Međunarodni dan štenaca obilježava se od 2006. godine zahvaljujući Colleen Paige. Osim što uzrokuje zubobolju od slatkoće, ovaj dan podiže i svijest o velikom broju napuštenih štenaca te potrebi za njihovim udomljavanjem.

Štene u naručju
Izvor fotografije: Unsplash

Štenci su zaigrani, veseli, nestašni i potpuno neodoljivi. Čak i kada imaš loš dan, pogled na štene sigurno će ti popraviti raspoloženje. Osim hrane i sigurnosti koju im možeš pružiti, sve što oni žele i trebaju je tvoja ljubav. Ponekad znaju biti i nestašni, ali dovoljno je da te pogledaju svojim krupnim, dubokim očima i sva ljutnja nestaje. Složit ćeš se da nema ništa divnije od malog šteneta koje ti se zavuče u krilo, mazi se i nakon toga zaspe. Samo njihova toplina i mekoća otapa čak i najtvrđa srca.

Štene u šetnji

Izvor fotografije: Unsplash

Iako je današnji dan posvećen štencima, slavimo sve pse. Ne kaže se bez razloga da je pas čovjekov najbolji prijatelj. Psi su vjerni svom čovjeku u svakoj situaciji i ne osuđuju, oni imaju sve što ih čini idealnim prijateljima. Prema statistici ljudi koji imaju jednog ili više kućnih ljubimaca žive dulje, sretnije i znatno su zdraviji od onih koji nemaju kućne ljubimce. Pa tko onda ne bi poželio imati psa!

"Štenci su zaigrani, veseli, nestašni i potpuno neodoljivi. Čak i kada imaš loš dan, pogled na štene sigurno će ti popraviti raspoloženje. Osim hrane i sigurnosti koju im možeš pružiti, sve što oni žele i trebaju je tvoja ljubav. Ponekad znaju biti i nestašni, ali dovoljno je da te pogledaju svojim krupnim, dubokim očima i sva ljutnja nestaje."

Nema pravila po kojem možeš obilježiti ovaj dan. Važno je samo voljeti svog ljubimca i zabaviti se s njim. Tvoje štene će se oduševiti ako mu danas pokloniš neku zanimljivu igračku ili ga nagradiš izrazito finom poslasticom. A uz finu poslasticu možeš ga naučiti i neki zabavni trik. Šetnja na novoj lokaciji ili igra s drugim štencima sigurno će ga razveseliti.

Slatki psić u travi
Izvor fotografije: Unsplash

Današnji dan možeš obilježiti i tako da posjetiš neku od udruga koje pomažu napuštenim psima. Igra sa štencima i šetnja pomoći će njima, ali i tebi jer će ti sigurno uljepšati dan. Ako još uvijek nemaš psa i razmišljaš o tome, danas je idealna prilika da doneseš konačnu odluku i obogatiš svoj život malim klupkom sreće. A ako pri tome odlučiš udomiti napušteno štene, učinit ćeš jedno zaista dobro djelo.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.