Prelazak na krutu hranu

Štenci i mačići moraju naučiti žvakati

Prelazak na krutu hranu

Uravnotežena prehrana važna je za pravilan rast štenaca i mačića, a prijelaz s prehrane majčinim mlijekom na suhu hranu je potrebno odraditi postepeno.

Mačići i štenci se rađaju potpuno bez zuba. Oko trećeg tjedna starosti im počinju izbijati mliječni zubići i tada polako mogu početi učit samostalno jesti. Do tada se hrane isključivo majčinim mlijekom.

Kod mačića je najbolje krenuti s mokrom hranom u konzervi ili vrećici. Odlična hrana za tu dob je Happy Cat Kitten/Junior mokra hrana za mačiće u vrećicama. U mokru hranu se postepeno može umiješati malo suhe hrane poput Orijen Cat & Kitten, kako bi se mačići privikavali na žvakanje granula. Suha hrana se može i navlažiti vodom da bude mekša i jednostavnija za prožvakati. U dobi od otprilike 5 tjedana se mačiće može početi hraniti naizmjence suhi pa mokri obrok i privikavati ih na prehranu kakvu će imati tijekom ostatka života.

Kada im izbiju mliječni zubići, štence se može početi hraniti starter hranom. Ona se sastoji od sitnih granula koje se mogu razmočiti vodom ili kujinim mlijekom kako bi omekšali. Naša preporuka starter hrane je Happy Dog Baby Starter. Takvu hranu se postepeno može davati i u suhom obliku, da se štenci nauče žvakati tvrde granule. U dobi od otprilike 5 tjedana starosti mogu se početi hraniti granuliranom hranom za štence. Odličnom hranom za štence se pokazala Orijen Puppy hrana.

Balansirana prehrana je važna za pravilan rast i razvoj štenaca i mačića. U periodu rasta potrebno im je puno bjelančevina, masti i ostalih hranjivih tvari. Zamjensko mlijeko za štence/mačiće u periodu do 3 tjedna starosti te mekana hrana za štence/mačiće postavit će odlične temelje u organizmu. Biološki prikladna hrana ili ona supepremium kvalitete će osigurati da se rast i razvoj pravilno nastave i da tvoj ljubimac odraste u zdravog, sretnog i zaigranog psa ili mačku.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.