Štene grize - kako naučiti štene da ne grize?

Žvakanjem raznih predmeta štene si može naškoditi

Štene grize - kako naučiti štene da ne grize?

Pozitivnim treningom nauči štene da te ne grize i ne žvače tvoje stvari.

Štenci su po prirodi nestašni, sve ih zanima, istražuju svijet oko sebe i usput vole gricnuti ono što ne bi smjeli. Najčešće stradaju naše stvari ili namještaj, a znaju ugristi i nas. Postoji nekoliko načina na koje možeš odučiti štene od toga da grize.

Prvo što trebaš je osigurati mu puno različitih igračaka. Loptice, konopi, čvorovi, plišane igračke, dentalne igračke, lateks zvučne igračke i gumene igračke samo su neki od primjera igračaka koje možeš dati štenetu. Što ih je više i što su različitije, to će mu biti zanimljivije i radije će se igrati s njima nego s tvojim stvarima.

Ukoliko se dogodi da uloviš štene dok žvače neku tvoju stvar ili namještaj, nemoj biti grub. Vikanje, udaranje i slične metode jedino će naučiti štene da te se treba bojati i narušiti će vaš odnos. Štenci su izuzetno pametni, brzo uče i sve ih se može naučiti bez zastrašujućih metoda. Kada ga zatekneš da ti žvače npr. papuču, reci mu jasno i odlučno ne, uzmite mu papuču i daj mu neku igračku kao zamjenu za žvakanje. Time nećeš preplašiti štene, dat ćeš mu do znanja da to što žvače nije dobro i da slobodno može žvakati svoje igračke, dapače to i želiš. Kada vidiš da se sam odlučio igrati svojim igračkama, pohvali ga, nagradi i poigraj se dodatno s njim kako bi mu igra bila još zabavnija.

Ukoliko štene grize namještaj, uvijek ti mogu pomoći i odbojni sprejevi, poput Trixie odbojnog spreja, koji će mu namještaj učiniti neukusnim i svojim neugodnim mirisom će ga odbiti od ponovnog griženja. Opet mu ponudi neku igračku kao zamjenu i pohvali ga kada odabere igrati se svojim igračkama.

Ako štene odluči gristi tvoje ruke ili noge kao zabavu, zastrašujuće metode opet neće donijeti ništa dobro u vaš odnos. Možeš se poslužiti trikom da preuveličaš situaciju. Kada te štene grize jaukni najjače što možeš, kao da te jako zaboljelo to što te štene ugrizlo. Time ćeš mu dati do znanja da takvo ponašanje nije u redu i da te to „boli“. Opet mu reci jasno, smireno ne i zauzvrat mu daj igračku s kojom ćete se zajedno poigrati.

Štenci uče vrlo brzo i sa izuzetnom lakoćom. Uz malo truda, planiranja i pozitivnih metoda možeš ga naučiti što ne smije, a koja se ponašanja od njega očekuju. Oboružaj se strpljenjem, dobrom voljom, igračkama i poslasticama i gledaj kako tvoj trud pretvara zaigrano štene u ozbiljnog, odgojenog i stabilnog psa.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.