Što kada mačke jedu kućno bilje?

Naučite svoju mačku da ne smije jesti kućno bilje i spasite joj život.

Što kada mačke jedu kućno bilje?

Kućno bilje može biti otrovno za vašu mačku.

Naučite svoju mačku da ne smije jesti kućno bilje i spasite joj život.

Mačke su izuzetno čiste životinje. Tijekom dana veći dio vremena provode čisteći svoje krzno. Zbog građe jezika, dok čiste krzno progutaju i veliku količina dlaka koja im se nakuplja u probavnom sustavu. Kako bi lakše probavile i izbacile tu dlaku iz probavnog sustava, mačke jedu travu koja im u tome pomaže.

Mačke koje žive u kući ili stanu, bez izlaska van, nemaju pristup travi. Iz toga razloga im postanu zanimljive naše kućne biljke. Osim što su im jedini izvor zelenila, mačke su znatiželjne pa će ponekad i iz dosade pokušati pojesti kućnu biljku. Uz to, zemlja u kojoj su posađene biljke im može predstavljati odlično mjesto za kopanje, igru pa čak i obavljanje nužde. Takvo ponašanje možemo spriječiti na nekoliko načina.

Osigurajte mački samo njezinu biljku, odnosno travu. Posadite joj mačju travu ili ju nabavite već posađenu, izraslu. Postavite ju na mački dostupno mjesto, dajte joj do znanja da je to njezina biljka i da se s njom slobodno može igrati i grickati vlati trave po potrebi. Na taj način ćete joj osigurati travu potrebnu za probavu progutanih dlaka i zadovoljiti njenu znatiželjnu i zaigranu stranu.

Kućno bilje postavite na mjesta koja su vašoj mački teško dostupna. Osim što ne želite da vam mačka uništi najdražu biljku, postoji mogućnost da je ona i otrovna za mačku. Vama je u interesu da ih smjestite na sigurno mjesto i spriječite mačku da dođe do njih.

Ukoliko imate mačku koja je izvrstan penjač i nema mjesta u kući na koje ne može doći, poslužite se odbojnim sprejem poput onog od proizvođača Trixie. Poprskajte ga po biljkama i okolini biljke i učinite ih odbojnima vašoj mački.

Ukoliko budete strpljivi, dosljedni i osigurate vašoj mački zamjenu u vidu mačje trave, sigurno ćete ostvariti uspjeh i sačuvati kućno bilje, na obostrano zadovoljstvo. 

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.