Što ljubimci ne smiju jesti?

Kontrolirajte što jede vaš ljubimac i spasite mu život

Što ljubimci ne smiju jesti?

Ne možeš odoljeti pogledu svog ljubimca? Pripazi da hrana koju mu daješ nije štetna za njegovo zdravlje.

Ljubimci znaju biti dosta nestašni i vole pojesti našu hranu, pogotovo psi. Teško je odoljeti kad nas gledaju svojim velikim, slatkim očima i mole za komadić našeg obroka. Iako ne bi trebali popustiti i davati hranu sa stola, svakome od nas se dogodi da jednostavno nije dovoljno jak i da počasti svog ljubimca komadićem naše hrane. Ukoliko daješ ljubimcu ljudsku hranu, pazi da ona za njega nije štetna.

Namirnice koje mogu naštetiti našim ljubimcima su avokado, koštice voća, grožđe i grožđice, luk i češnjak (u velikim količinama), orasi (osobito ljuska), alkohol, kofein, čokolada, slatkiši, ksilitol (zaslađivač koji se nalazi u žvakaćim gumama). Uz ljudske namirnice, za ljubimce su opasni i ljudski lijekovi pa pripazi da ih tvoj ljubimac ne dohvati i slučajno ne pojede. Navedene namirnice će tvom ljubimcu izazvati probavne probleme, poteškoće u živčanom i mišićnom sustavu pa čak i smrt. Zdravija opcija im je ipak poslastica za ljubimce koja liči na ljudsku čokoladu, pa se tako i mi i naši ljubimci možemo bezbrižno zasladiti, svaki svojom čokoladom.

Voće i povrće može biti ukusna i zdrava poslastica za naše ljubimce. Slobodno im možete ponuditi jabuku, bananu, borovnicu, jagodu, naranču, brokulu, papriku, mrkvu, tikvicu ili krastavac. Voće može biti i odličan način kako da se oboje rashladite u vrućim, ljetnim danima pa slobodno podijelite sočan komad lubenice.

Hrani svoje ljubimce hranom primjerenom njima, a ljudske namirnice ostavi za svoj ručak. Poneka nagrada u obliku voća ili povrća sigurno će razveseliti tvog ljubimca, ako su mu takve namirnice ukusne, samo pripazi koju namirnicu daješ i može li mu ona naškoditi.

Dobar tek!

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.