Strah od buke kod pasa

U situacijama kada je tvoj pas pod stresom zbog buke, svakako mu je potrebna tvoja pomoć. Saznaj kako mu možeš pomoći.

Pas se boji buke

Osjetila imaju veliku važnost u životu svakog psa. Istančan njuh, sluh i vid pomažu im u komunikaciji i snalaženju u prostoru te raznim situacijama u kojima se nađu. Osjetilo sluha im je posebno izraženo, znatno više nego kod ljudi. Čovjek može čuti frekvencije od 20 Hz do 20 kHz, dok pas u prosjeku čuje od 60 Hz do 45 kHz, što znači da tvoj najbolji prijatelj može čuti više zvukova nego ti. Psi mogu i pomicati svoje uši prema izvoru zvuka pa će tako šum koji čovjek čuje s udaljenosti od 4 metra pas čuti s udaljenosti od 25 metara.

Bliži nam se blagdansko razdoblje koje svima donosi sreću i veselje. Neki od nas svoju sreću doživljavaju u tišini i udobnosti svog doma, dok je neki vole izražavati glasnim slavljem. Petarde i vatromet način su slavlja koji proizvodi buku. Glasni zvukovi raznih pirotehničkih sredstava često uzrokuju stres djeci, starijim osobama, ali i našim kućnim ljubimcima. Oni ne mogu razumjeti što se događa i zašto se čuju ti strašni, izrazito glasni zvukovi. A s obzirom na istančan sluh psima je ta buka još glasnija i strašnija.

"Čovjek može čuti frekvencije od 20 Hz do 20 kHz, dok pas u prosjeku čuje od 60 Hz do 45 kHz, što znači da tvoj najbolji prijatelj može čuti više zvukova nego ti. Psi mogu i pomicati svoje uši prema izvoru zvuka pa će tako šum koji čovjek čuje s udaljenosti od 4 metra pas čuti s udaljenosti od 25 metara."

Ako tvoj najbolji prijatelj pokazuje strah uzrokovan glasnim zvukovima, vjerojatno će bježati, skrivati se na mračna, izolirana mjesta, neće reagirati na tvoje pozive čak ni na finu hranu. U situacijama kada je pod stresom, svakako mu je potrebna tvoja pomoć. Ako tvoj pas boravi u stanu ili kući, za vrijeme vatrometa spusti rolete na prozorima, uključi radio ili TV, sve kako bi što manje čuo glasne zvukove izvana. Ako želi, možeš mu ponuditi njegovu najdražu igračku ili najfiniju poslasticu kako bi manje mislio o strahu kojeg osjeća. Možeš mu staviti ležaj u najizoliraniju prostoriju u vašem domu, na primjer u kupaonicu, kako bi se osjećao sigurnije i manje bojao. Ako pak tvoj ljubimac boravi vani obavezno mu osiguraj dobro izoliranu kućicu u koju se može sakriti, a razmisli i o tome da ga za vrijeme vatrometa pustiš u kuću gdje će se osjećati puno sigurnije. 

U stresnim situacijama kada se tvoj najbolji prijatelj boji pomoći mu mogu i preparati na bazi psećih feromona. Feromoni su spojevi koje životinje izlučuju kako bi drugoj životinji prenijele informaciju ili kada je želi umiriti i opustiti. Pseći feromoni koji se koriste u preparatima su oni koje kuja otpušta kada želi umiriti svoje štence.
Feromoni za pse dolaze u obliku raspršivača, ogrlice i spreja. Raspršivač se uključi u struju u prostoriji gdje tvoj pas najčešće boravi. On će ga umiriti, pružiti mu utjehu i pomoći da prebrodi strah.

Raspršivač je potrebno koristiti kontinuirano kako bi imao najbolje djelovanje i pomogao da svaka stresna situacija bude manje stresna. Ogrlica je izvrsno rješenje kada je psu potrebna pomoć da prebrodi strahove i u kući i vani. Stavlja se oko vrata i pas ju mora nositi kontinuirano kako bi postigla puni učinak. Feromoni u spreju odlično su rješenje kada je tvom ljubimcu potrebna pomoć da ostane miran tijekom putovanja. Sprej se nanosi po automobilu, torbi, transporteru, dekici ili ležaju na kojem pas boravi dok putujete. On će pomoći kod dahtanja, drhtanja i uznemirenosti tijekom putovanja. Feromoni su odličan način na koji možeš opustiti svog najboljeg prijatelja, umiriti ga i pružiti mu osjećaj sigurnosti bez da mu naškodiš.

Također, tvog ljubimca u ovim stresnim trenucima mogu umiriti i VetHealth BROAD SPECTRUM kapi od konoplje za životinje. Riječ je o u potpunosti organskom proizvodu koji je kreiran u 3 različita postotka: 8%, 16% i 24% s različitim omjerima CBG-a i CBD-a.

Kanabidiol (CBD) je najpoznatija protuupalna molekula u konoplji koja ima veliku sposobnost obnavljanja tkiva, dok je kanabigerol (CBG) prirodni analgetik koji pomaže kod smanjenja bolova i tremora mišića. Više o VetHealth kapima saznaj kroz intervju s veterinarom Igorom Benčićem.

Blagdani nam donose predivne dane pune sreće, ljubavi i zajedništva. Kako bi i našim kućnim ljubimcima blagdani bili jednako sretni i bezbrižni, pokušajmo imati razmijevanja za njih te svoju sreću izraziti kroz pjesmu, veselje i tople zagrljaje. Vatromet i petarde zamijenimo drugim načinima slavlja jer plaše, ne samo kućne ljubimce, već i sve životinje koje žive u prirodi. Uz nadu kako će nadolazeći dani biti mirni i tihi, želimo vam sretne blagdane!

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.