Sveta mačka – čuvar budističkih hramova

Današnji dan posvećujemo jednoj od najelegantnijih pasmina mačaka – sretan vam Dan sijamske mačke!

Sijamska mačka

Izvor fotografije: Photo by Marko Obrvan (Pexels)

Svim ljubiteljima ove pasmine želimo sretan Dan sijamske mačke! Ovaj dan posvećujemo jednoj od najelegantnijih mačaka. Sijamska mačka potječe s Tajlanda (nekadašnjeg Sijama), a smatra se da je tamo bila sveta mačka te da je čuvala budističke hramove. Legenda kaže da kada bi preminuo član kraljevske obitelji Sijama, mačka bi preuzela njegovu dušu. Ta mačka bi zatim ostatak života provela u hramu među redovnicima koji bi je štovali.

Dan sijamske mačke

Izvor fotografije: Unsplash

Sijamsku mačku obožavaju ljubitelji mačaka diljem svijeta, a u Velikoj Britaniji je uz britansku kratkodlaku mačku najpopularnija pasmina. Ova inteligentna pasmina karakterističnog je izgleda, s plavim očima i prepoznatljivom tamnom maskom na glavi. Zanimljivo je da se mačići sijamske mačke rađaju potpuno bijeli, a oznake im se pojavljuju kasnije, s oko 4 tjedna starosti. Isto tako, kako odrastaju ove mačke postaju sve tamnije. Svoju konačnu boju poprimaju s oko 9 mjeseci starosti. Pigment dlake sijamskih mačaka ovisan je o temperaturi tijela. Zato su im tamnije oznake na glavi, repu i krajevima nogu, gdje je temperatura tijela niža.

“Zanimljivo je da se mačići sijamske mačke rađaju potpuno bijeli, a oznake im se pojavljuju kasnije, s oko 4 tjedna starosti.”

Sijamska mačka i pas

Izvor fotografije: Pexels

Današnji izgled sijamske mačke drugačiji je nego što je bio u prošlosti. Takozvani tradicionalni tip bio je masivnije građe, škiljastih očiju i s kukicom na repu. Današnji moderni tip sijamske mačke potpuno se razlikuje, ima duguljasto, mišićavo tijelo, trokutastu glavu te velike uši i oči. Budući da gotovo nemaju poddlaku, sijamske mačke ne vole hladna ni mokra okruženja.

Ove mačke su izrazito druželjubive i aktivne. Jako se vežu za svoje ljude, vole njihovo društvo i pažnju. Nikako ne vole biti same pa čak mogu postati i depresivne ako dugo nikoga nema kod kuće. Zbog svoje druželjubive naravi odlično se slažu sa psima i drugim mačkama. Po ponašanju su vrlo slične psima. Vole trčati, igrati se, donositi lopticu i ići u šetnje. Izrazito su inteligentne pa mogu naučiti razne trikove, a uživaju i u interaktivnim igračkama.

"Budući da gotovo nemaju poddlaku, sijamske mačke ne vole hladna ni mokra okruženja."

Sijamska mačka leži

Izvor fotografije: Pexels

Jedna od karakteristika ove pasmine je da su izrazito vokalne. Vole komunicirati, proizvoditi razne zvukove i vrlo jasno naglašavaju svoje potrebe, sreću ili nezadovoljstvo. Vlasnici ovih mačaka kažu da često koriste različite zvukove za različite situacije te da na svoj specifičan način pričaju s njima. Komičan prikaz karaktera ove mačke možeš pogledati i u Disney-evom hit filmu “Dama i skitnica”.

Složit ćeš se kako je ova pasmina mačke zaista posebna i zanimljiva. Danas posveti dodatnu pažnju svojoj mačjoj ljubimici, nagradi je finom poslasticom ili joj pokloni novu igračku. Ako je tvoja ljubimica baš sijamska mačka, svakako s nama podijeli doživljaje kako bi danas svi mogli uživati u ovoj predivnoj pasmini.


Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.