Zaštiti svog ljubimca

Zaštitom ljubimaca od krpelja i buha spašavate im život

Zaštiti svog ljubimca

Frustriraju te nametnici koji ometaju tvog kućnog ljubimca? Ne zaboravi da oni mogu prenijeti i bolesti opasne po život.

Dolazi nam toplije vrijeme, a s njim i sve veća aktivnost krpelja i buha. Osim što ljubimca smetaju, mogu mu prenijeti i razne bolesti od kojih su neke i opasne po život. Kako bi bili sigurni da je naš ljubimac zaštićen od tih dosadnih životinjica, potrebno mu je staviti sredstvo protiv buha, krpelja, papatača, komaraca i ostalih vanjskih nametnika.

Možemo birati između nekoliko opcija. Koji preparat ćemo odabrati ovisi o tome koliko je star naš ljubimac, koliko je težak i kakve su mu svakodnevne navike.

Kemijska sredstva djeluju na način da ubijaju ili odbijaju nametnike.

Ampule se stavljaju na kožu na područje među lopaticama ljubimca. Najčešće djeluju mjesec dana i djelomično su vodootporne. Djelovanje im se smanjuje ako ljubimac često pliva ili ako ga često kupamo šamponom. Naša preporuka je Advantix ampula za pse i Advantage ampula za mačke i kuniće.

Ogrlice su nešto trajnije rješenje. Djeluju od 4 do 8 mjeseci, ovisno o proizvodu. Mogu biti vodootporne. Kod njih je bitno da su u konstantnom kontaktu s kožom i ljubimac ih mora nositi 24h dnevno kako bi djelovale. ZOOCITY preporuka je vodootporna Foresto ogrlica.

Sprej je opcija koju najčešće možemo koristiti kod mačića i štenaca već od 2 dana starosti. Potrebno je ljubimca kompletno našpricati sprejom i pustiti ga da se osuši. Djelovanje mu traje mjesec dana i djelomično je vodootporan. Preporučujemo Fiprotec sprej.

Uz kemijska sredstva možemo koristiti i ona na biljnoj bazi u obliku ampula, ogrlica, sprejeva, pjena ili prašaka. Oni djeluju isključivo na način da odbijaju vanjske parazite. Ako se buha ili krpelj ipak odluče doći na ljubimca, u takvom preparatu nema ništa što bi ih ubilo pa iz tog razloga sami po sebi nisu dovoljna zaštita. Preporučaju se kao nadopuna nekom od kemijskih sredstava. U našoj ponudi imamo Beaphar VetoPure repelente na biljnoj bazi.

Izbor preparata ostaje na tebi, ali imaj na umu da su vanjski paraziti aktivni kroz sva godišnja doba i da je potrebno zaštititi ljubimca tijekom cijele godine. Iako su buhe i krpelji na oko vidljiviji kad je vani toplije, na niskim temperaturama također vrebaju naše ljubimce.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.