Zdravlje kože i krzna

Dlake ljubimca na poslovnom odijelu nisu modni dodatak

Zdravlje kože i krzna

Guše te dlake tvog ljubimca, nemaš više čiste odjeće bez dlaka na sebi - pravilna prehrana znači zdraviju dlaku koja se manje linja.

Koža i krzno štite naše ljubimce od fizičkih i kemijskih oštećenja, održavaju temperaturu tijela, a bitni su i za socijalni kontakt jer ispuštaju mirise za međusobnu identifikaciju. Održavanje temperature tijela je izuzetno bitno jer se psi i mačke ne znoje nigdje osim na jastučićima šapa, a krzno im je jedina barijera koja ih čuva od hladnoće i vrućine.

Većina pasa i mačaka se linja. Linjanje je izmjena dlačnog pokrivača kada otpada stara, mrtva dlaka, a raste nova. Glavno linjanje se događa sezonski, u proljeće kada odbacuju gustu, zimsku dlaku i na jesen kada odbacuju prozračnu, ljetnu.

No, zbog današnjeg načina života kućnih ljubimaca koji žive u klimatiziranim prostorima, s centralnim grijanjem, period linjanja zapravo traje skoro cijele godine. Sezonski se mijenja samo intenzitet i količina otpale dlake.

Kako bi imali gustu, sjajnu dlaku i zdravu kožu koja se ne peruta pretjerano i nema crvenila, najbitnije je kvalitetno hraniti naše ljubimce. Hrane superpremium kvalitete i biološki prikladne hrane opskrbit će naše ljubimce omega 3 i omega 6 manim kiselinama koje su odgovorne za zdravlje kože i krzna. Hrane koje su na bazi ribe su bogatije omega masnim kiselinama i pogodne su za ljubimce koji su skloni lošijoj kvaliteti dlake, iako će svaka kvalitetnija hrana imati dovoljno omega masnih kiselina kako bi i dlaka i koža bile zdrave i sjajne. Složit ćete se da nema ništa ljepše nego pomaziti gustu, mekanu i mirišljavu dlaku našeg ljubimca.

Ukoliko naš ljubimac ipak ima problema s dlakom ili kožom, pomoći mu možeš na nekoliko načina. Pokušaj ga prebaciti na hranu baziranu na ribi, poput Orijen Six Fish hrane za pse i mačke. Šest različitih ribljih izvora bjelančevina će obogatiti organizam omega 3 i 6 masnim kiselinama, obnoviti kožu i dlaku učiniti mekom i sjajnom.

Ako su problemi nešto izraženiji, možeš svom ljubimcu dati medicinsku hranu za probleme s kožom i dlakom, poput Happy Dog i Happy Cat Skin hrane, koja je prilagođena takvim poteškoćama.

Kao dodatak prehrani uvijek možeš dati Grizzly lososovo ulje koje će obogatiti organizam omega 3 kiselinama iz divljeg aljaškog lososa.

Osim prehrane i dodataka prehrani, ljepotu krzna održavat će i redovito češljanje. Češljanjem uklanjaš mrtvu dlaku koja još nije otpala, prozračuješ krzno i obogaćuješ kožu kisikom. Uz to se povezuješ sa svojim ljubimcem i učiš ga da je češljanje dio redovne higijene i da nije ništa strašno, dapače, većina ljubimaca će uživati u njemu.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.