Zglobovi velikih i gigantskih pasmina

Nepravilna prehrana može naštetiti razvoju štenaca velikih pasmina

Zglobovi velikih i gigantskih pasmina

Kvalitetna prehrana omogućit će tvom štencu da izraste u zdravog, velikog psa i sačuvat će tvoj novčanik od neželjenih troškova veterinara.

Velike pasmine pasa, preko 25 kg težine u odrasloj dobi, karakterizira izrazito brz rast, razvoj i brzo nakupljanje tjelesne težine. Uravnotežen rast kostiju i dobivanje mase je najbitnije za pravilan razvoj i zdravlje lokomotornog sustava. Ako razvoj koštanog i mišićnog sustava ne prati brzinu porasta tjelesne težine, može doći do raznih deformacija u zglobovima, X i O stava nogu, displazije kukova i sličnih problema. Pretjerano dobivanje na težini također može dovesti i do pretilosti, dijabetesa, pojave bolesti srca, bubrega i ostalih organa.

Kako bi spriječili probleme u razvoju velikih i gigantskih pasmina pasa, bitno je štence hraniti kvalitetnom superpremium ili biološki prikladnom hranom. S obzirom da štenci velikih pasmina količinski jedu puno, svaki obrok mora biti savršeno energetski i nutritivno izbalansiran. Ukoliko štenci jedu kvalitetno, nije potrebno dodavati nikakve dodatke prehrani. Ukoliko jedu manje kvalitetnu hranu, potrebno je dodavati vitaminsko-mineralne dodatke i one sa glukozaminom i hondroitinom, kako bi pružili potporu opterećenim zglobovima i cijelom rastućem organizmu.

Pravilna prehrana kuje tijekom graviditeta i dojenja je također od velike važnosti. Ukoliko ženka u sebe unosi dovoljno hranjivih tvari, bit će zdrava, mlijeko će joj biti kvalitetno i štenci će biti zdravi.  Količina bjelančevina, masti, kalcija i fosfora je izrazito bitna tijekom graviditeta. Ukoliko nema dovoljno kalcija za izgradnju kostura štenaca, on će se izvlačiti iz koštanog sustava i zubi kuje kako bise ugradio u štence, što će naravno naštetiti kuji.

Pravilna prehrana je ključ zdravlja svih nas, pa tako i naših pasa. Obrati pažnju na hranu kojom hraniš svoje ljubimce, pruži im najkvalitetniju hranu koju možeš i osiguraj im dugotrajan i zdrav život, bez čestih posjeta veterinaru.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.