Zlatna ribica će ti ispuniti sve želje!

Vrlo su popularne kao kućni ljubimci, a u dobrim uvjetima mogu doživjeti i do 30 godina. Otkrij više u blogu!

Zlatne ribice

Bok, ja sam Zlatni karas (Carassius auratus), odnosno zlatna ribica. O meni je puno toga napisano, no danas ti želim skrenuti pažnju na neke vrlo bitne činjenice ako želiš da ti dugi niz godina pravim društvo kao kućni ljubimac.

Zlatna ribica potječe iz azijskog podneblja!

Potječem iz voda Kine, Japana i Koreje, ali bez obzira na to sam se jako brzo proširio po čitavom svijetu. Moja je vrsta dostupna u brojnim varijantama i bojama: od žute (zlatne), crvene do crveno-bijele pod nazivom Srasa te u šarenoj varijanti s crveno-plavo-bijelim šarama pod nazivom Shubunkin.

Neki od nas imaju duže peraje, neki kraće, a u dobrim uvjetima možemo narasti i do 30 cm. Tako je, do 30 cm – dobro si pročitao/la! To bi značilo da nikako nisam riba koja se smije držati u akvarijskoj kugli ili u malim akvarijima bez filtera. Naprosto se ne mogu osjećati dobro u takvim skučenim uvjetima jer jako puno volim plivati i istraživati.

„Zlatne ribice često zahtijevaju bolje uvjete čak i od nekih tropskih ribica kako zbog veličine, tako i zbog prehrane.“

Ne kažem da oni koji kupe zlatnu ribicu i stave je u mali akvarij nemaju ljubavi prema njoj ili su je kupili s lošom namjerom, no moram naglasiti da takvi uvjeti nikako nisu dobri za našu vrstu. Često zahtijevamo bolje uvjete čak i od nekih tropskih ribica kako zbog veličine, tako i zbog prehrane.

Izvor fotografije: Pixabay

Sada ću ti otkriti zašto je važno staviti filter u akvarij!

Kao što sam već naglasio, mogu narasti i do 30 cm, a da bih toliko narastao moram kvalitetno jesti. Nakon jela u vodu ispuštam otpadne tvari koje me, ako nema dovoljno vode i kvalitetnog filtera, mogu dugoročno trovati te zbog toga mogu čak i uginuti!

Da bih bio što sretniji i dugo ti pravio društvo kao kućni ljubimac, moraš mi osigurati akvarij od minimalno 30 L i to u slučaju da sam ja jedini stanar. Naravno, ako se broj stanovnika akvarija poveća tada se povećava i potreba za proširenjem prostora, odnosno moraš nam osigurati veći akvarij.

„Da bi tvoja zlatna ribica bila što sretnija i dugo ti pravila društvo kao kućni ljubimac, moraš joj osigurati akvarij od minimalno 30 L i to u slučaju da je ona jedini stanar akvarija.“

Dobar i kvalitetan filter olakšava život i tebi i meni! Tebi zato što nećeš morati prečesto mijenjati vodu (iako bi bilo idealno zamijeniti barem 50% vode svakih 10 dana), a meni jer ću živjeti i plivati u čistoj vodi koja nije zagađena otpadom i koja mi neće štetiti.

Savjeti za dobru pripremu akvarija!

Iako ću je vjerojatno počupati ili izgrickati, stavi mi u akvarij i poneku biljku jer mi ona služi kao dobro mjesto za skrivanje, igranje, a na taj način moj akvarij postaje zdravije mjesto za svakodnevni život. Volim se skrivati i iza kamenčića i raznih ukrasa, tako da slobodno možeš dodati i njih u akvarij. Što se tiče biljaka, birajte one tvrđih listova kako ih ne bih tako brzo pojeo ili izgrizao.

Zlatni karasi

Izvor fotografije: Flickr

S obzirom da voda iz pipe sadrži jako puno klora i teških metala, u nju prethodno trebaš dodati tekućinu Tetra AquaSafe ili Hagen Fluval Water Conditioner jer će samo navedene tekućine moći neutralizirati klor i teške metale. Tek nakon toga mogu zaplivati u toj, pročišćenoj, vodi.

Iako volim puno jesti, najbolje bi bilo da me hraniš dva puta dnevno jer ću samo tako ostati vitalan i zdrav. Dodaj toliko hrane u akvarij koliko bih mogao pojesti kroz minutu jer ako višak hrane padne na dno akvarija, hrana će istrunuti i zagaditi vodu.

„Najviše volim plivati u vodi temperature između 19°C i 23°C! Sve što je više od toga mi znatno skraćuje životni vijek koji bi, u idealnim uvjetima, mogao biti i do 30 godina.“

Nitko ne voli biti sam pa tako niti ja! Stoga mi dodaj društvo u akvarij jedino se pobrini za to da, ako poraste broj stanovnika akvarija, i akvarij bude veći.

Ako već imaš zlatnu ribicu koju držiš u kugli ili malenom akvariju, potrudi se redovito mijenjati vodu (svaki drugi dan) jer nitko ne bi htio živjeti u zmazanoj i otrovnoj vodi. Jedino ćeš joj tako osigurati dug i sretan život!
Ipak, razmisli o kupnji akvarija primjerenog za mene i moju vrstu: možda ti tada ispunimo i koju želju!

 

Autor: Robert Lončar, dr. med. vet. (akvarist)