Danas je dan ptica kućnih ljubimaca

Saznaj koja ptica može postići brzinu veću od 320 km/h!

Danas je dan ptica kućnih ljubimaca

Iako su nastale od dinosaura, ptice su danas zabavni i privrženi kućni ljubimci. Mnogim su pticama prednji udovi razvijeni u krila pa mogu letjeti, dok su neke izgubile tu sposobnost, tako da se kreću po tlu. U nastavku otkrij zanimljive činjenice o pticama koje možda nisi znao!

Prva asocijacija kada netko spomene riječ ptica ti je zasigurno slatka mala životinja koja leti, cvrkuće, pjevuši i gradi gnijezda. No, s obzirom na životne okolnosti u kojima su se nalazile, razne vrste su se razvijale onako kako je bilo nužno za njihov opstanak. Tako da postoje i ptice koje ne lete, već se kreću po tlu ili pod vodom. Najbolji primjer ptica koje se puno kreću pod vodom su pingvini čija su se krila razvila na način da im koriste kao peraje, dok noj ima duge (lako uočava grabežljivce) i mišićave noge koje su namijenjene za trčanje (na kratke udaljenosti mogu postići brzinu od 70 km/h). Otkrij još zanimljivosti u nastavku.

Ptice – od dinosaura do najboljeg prijatelja!

Ptice su toplokrvne životinje koje nesu jaja. Poznate su po svom perju, kljunu i laganim, šupljim kostima. Razvile su se od dinosaura, no izgledom se danas prilično razlikuju od svojih predaka. Mnogim pticama su prednji udovi razvijeni u krila pa mogu letjeti, dok su neke ptice izgubile tu sposobnost te se kreću po tlu. Osim u razvijenosti krila, ptice variraju i u veličini pa je tako najmanja ptica sitni kolibrić dok je najveća veličanstveni noj.

"Na svijetu postoji preko 9500 vrsta ptica, a puno njih se svakodnevno druži s čovjekom. Čovjek se u početku prehranjivao divljim pticama, zatim ih je udomaćio i danas mu osim važnog izvora hrane predstavljaju i odlično, zabavno društvo."

ptice na grani

Izvor fotografije: Unsplash

Ptice kao kućni ljubimci

Ptice su izrazito inteligentne, privržene, druželjubive, a može ih se naučiti i raznim trikovima. Uz to mogu naučiti oponašati ljudski govor i melodije pa s njima možeš i komunicirati. Iako ne zahtijevaju puno brige kao npr. pas ili mačka, ipak im treba posvetiti dovoljno vremena i pažnje te osigurati odgovarajuće uvjete kako bi bile zdrave i živjele dugo i sretno.

Svakodnevno puštanje iz kaveza i slobodan let obavezan je dio dnevne rutine svake ptice te prilika da se dodatno družite i povežete. Ptice ne vole biti same i ako te nema dugo kod kuće razmisli da svojoj ptici nabaviš prijatelja njene vrste. Generalno dulje žive od drugih kućnih ljubimaca pa ti npr. jedan žako može praviti društvo i preko 50 godina.

"Najpopularnije ptice kućni ljubimci su tigrice, kanarinci, zebice, nimfe, ljubavne papigice, aleksandri, konure, kakadui, žakoi i plavočele amazone."

Izvor fotografije: Unsplash

Jesi li znao?

  • noj može težiti i do 130kg
  • ptice se razmnožavaju na svih 7 kontinenata
  • imaju dva želuca i za probavu su im potrebni kamenčići koji usitnjavaju hranu
  • mnoge ptice sezonski sele u toplije krajeve, a taj let može biti dugačak čak i do 34 000 km
  • orao može u svojim kandžama ponijeti plijen veličine mladog jelena
  • kako bi se zaštitile od parazita, neke ptice svoje perje trljaju insektima koji luče mravlju kiselinu
  • sivi sokol u strmoglavom letu na plijen postiže brzinu veću od 320 km/h
  • kukavica svoja jaja poliježe u gnijezda drugih ptica

 

Ove vesele, šarene i pomalo glasne životinje odlični su kućni ljubimci za tebe ukoliko te vesele zaigrani mezimci i voliš provoditi vrijeme s njima. Želiš li vrckavog, komunikativnog i nestašnog najboljeg prijatelja, ptica je pravi izbor za tebe!

 

A možda te i današnji dan ptica kućnih ljubimaca potakne da odlučiš pružiti dom nekoj od ovih prekrasnih životinjica.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.