Nametnici nikada ne spavaju

Vanjski insekti se ne pojavljuju u skladu s našim kalendarom.

Nametnici nikada ne spavaju

Stiže nam proljeće, a još je zima

Znaš li koliko potencijalnih opasnosti vreba naše ljubimce u njihovom i našem okolišu?

Vanjski insekti se ne pojavljuju u skladu s našim kalendarom. Buhe su aktivne tijekom cijele godine, s obzirom da su im i naši domovi potencijalno stanište. Osim što su gnjavaža za naše ljubimce, mogu kod nekih pasa i mačaka uzrokovati i alergijsku upalu kože te biti posrednici u prijenosu nekih trakavica (kojima se mogu zaraziti i ljudi).

Dok smo još svjedočili pravilnim izmjenama godišnjih doba, krpelji su imali razdoblje u godini kad su mirovali. Na žalost, to već godinama nije tako i krpelji su aktivni tijekom cijele godine. Postoji nekoliko vrsta krpelja značajnih za naše ljubimce koje nalazimo na području Hrvatske. Neki od njih biraju vlažna i tamnija mjesta (šume, grmlja) dok drugi biraju okoliš koji je suh, tako da je jasno da se mogu pronaći diljem naše zemlje. Oni mogu biti prijenosnici uzročnika nekih iznimno opasnih i potencijalno smrtonosnih bolesti ljubimaca poput piroplazmoze, anaplazmoze, erlihioze i borelioze. Osim toga, nije ih ni ugodno vidjeti u našem okruženju s obzirom da mogu prenijeti uzročnike nekih bolesti koje su opasne za ljude (borelioza, krpeljni meningoencefalitis).

Ponekad zaboravljamo na leteće insekte koji u toplijim mjesecima i nama predstavljaju problem. Postoji nekoliko vrsta bitnih za naše ljubimce s obzirom na uzročnike bolesti koje im mogu prenijeti. S obzirom na izostanak „prave“ zime, sve ranije u kalendarskoj godini svjedočimo pojavi komaraca i papatača, a samim time i primjećujemo ih sve kasnije u kalendarskoj godini, posebno na Jadranu. Komarci mogu prenijeti ličinke srčanog i potkožnog crva koji nakon toga prelazi u odrasli oblik i uzrokuje probleme opasne po život psa. S druge strane, papatači također prenose uzročnika lišmanije koja je teška i gotovo neizlječiva bolest pasa, a od nje mogu oboljeti i ljudi.

Bolje spriječiti nego liječiti

Poslovica je ovo koja nam je svima dobro poznata, no u slučajevima ovih bolesti definitivno je ispravna. Kako bolje zaštititi naše ljubimce od bolesti koje mogu razviti zbog ugriza krpelja, komaraca i papatača, nego da uopće spriječimo ugriz? Antiparazitske ogrlice protiv vanjskih insekata pružaju nam mogućnost da budemo mirni kroz duže vremensko razdoblje, bez obzira na to na kojem području živimo i gdje putujemo.

Scalibor ogrlica je jedina ogrlica na našem tržištu koja pruža zaštitu od papatača tijekom 12 mjeseci!

Ona pruža zaštitu od:

  • bolesti koje uzrokuju i prenose buhe tijekom 4 mjeseca
  • ugriza krpelja i bolesti koje oni prenose tijekom 6 mjeseci
  • ugriza i bolesti koje prenose komarci tijekom 6 mjeseci
  • ugriza papatača i bolesti koje prenose tijekom 12 mjeseci

Jedina je ogrlica koja je dokazano sigurna za skotne kuje, kuje koje doje i rasplodne pse.

Ogrlica nema miris i ne gubi djelotvornost ako se smoči – vodootporna je.

Savjet za što duže trajanje ogrlice – održavaj je čistom. Nakon aktivnosti koje su mogle zamazati dlaku našeg ljubimca, prebriši ogrlicu čistom krpom. Ako debeli sloj prljavštine sprječava direktan kontakt ogrlice s kožom i dlakom našeg psa – ne može ni djelovati kako treba, zar ne?

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.