Je li mokra hrana dovoljna za zdravog ljubimca?

Mokra hrana za pse i mačke najčešće dolazi u konzervama ili vrećicama.

Je li mokra hrana dovoljna za zdravog ljubimca?

Mokra hrana za pse i mačke najčešće dolazi u konzervama ili vrećicama. Može biti u obliku paštete ili komadića koji dolaze u vlastitom soku, umaku ili želeu. A postoje i one koje su kombinacija paštete i komadića. Tekstura i okusa je mnoštvo i svatko može pronaći onaj okus i teksturu koja će najbolje odgovarati njegovom ljubimcu.

Mokra hrana može biti napravljena od čistog mesa jedne vrste, kombinacije više vrsta mesa ili kombinacije mesa s voćem i/ili povrćem. Svaki od sastojaka u mokroj hrani donosi određene benefite za organizam našeg ljubimca.

Ono čega trebamo biti svjesni je da su mokre hrane uglavnom dopunske hrane, što znači da ne sadrže sve potrebne hranjive tvari u dovoljnim količinama za dobro funkcioniranje organizma. Razlog tome je što mokre hrane sadrže 70-80% vlage što znači da sadrže svega 20-30% suhe tvari u kojoj se nalaze svi nutrijenti.

Kod odabira mokre hrane pripazi kakvi se sastojci koriste u proizvodnji. Traži hranu koja je napravljena od sirovih, svježih sastojaka, komada mesa i iznutrica kvalitete za ljudsku prehranu. Tako ćeš znati da svom ljubimcu pružate najbolje.

Pripazi i na način proizvodnje. Ako se sastojci kratko termički obrađuju, na pari, onda ostaje očuvana većina hranjivih sastojaka koja bi se klasičnim kuhanjem u vodi izgubila.

Ukoliko se u mokru hranu ne dodaju voda, umaci, bujoni ili želatina, onda znate da je sva tekućina u hrani proizašla iz samih sastojaka i ne morate brinuti zbog dodanih tekućina koje mogu biti upitne kvalitete.

Obratite pažnju i na koji način je konzervirana takva hrana. Ukoliko nisu korišteni konzervansi nego je mokra hrana konzervirana sterilizacijom, znate da proizvođač pazi da na sve načine osigura kvalitetu i zdravstvenu ispravnost svog proizvoda.

Ako se uz sve to sastojci ručno režu, filetiraju, a konzerve ručno pune, možete im dati puno povjerenje.

Kada zbrojimo sve ove pozitivne karakteristike koje može imati mokra hrana, dobit ćemo proizvod koji ima veći udio bjelančevina u suhoj tvari, manji udio ugljikohidrata i manji postotak vode, što je svakako korisno za naše ljubimce.

Kod hranjenja vašeg ljubimca isključivo mokrom hranom, imajte na umu da će mu higijena usne šupljine biti puno lošija. Mokra hrana je mekana i ne čisti zube nego stvara još veće naslage na njima. Uz hranjenje mokrom hranom obavezno dajte ljubimcu i suhu hranu kako bi si žvakanjem granula čistio zube. Ako to nije opcija, onda higijenu održavajte dentalnim igračkama, poslasticama ili pranjem zubiju četkicom i pastom za zube.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.