Kako dovesti novog ljubimca starom?

Svog ljubimca trebaš postepeno upoznati s novim ljubimcem.

Kako dovesti novog ljubimca starom?

Organiziraj svoje resurse, podijeli pažnju na dva jednaka dijela, daj ljubimcima dovoljno vremena i gledaj kako postaju najbolji prijatelji.

Želiš svome ljubimcu nabaviti prijatelja kako bi bio manje usamljen dok te nema doma i kako bi se imao s kime igrati. To je svakako dobra ideja, ali imaj na umu da upoznavanje treba odraditi postepeno.

Ukoliko združuješ dva psa, osiguraj svakako da im prvi kontakt bude izvan tvog doma. Otiđi sa svojim psom u šetnju, poigrajte se i neka nakon toga drugi ukućan dođe s novim psom. Dajte im priliku da se upoznaju, pomiriše, poigraju ako su dovoljno opušteni i krenite u dugu, zajedničku šetnju. Kada su se oba psa dobro rekreirala i opustila, povedite ih zajedno kući. Kod kuće osiguraj svakome od njih njihov krevetić, igračke, zdjelice, kako ne bi došlo do sukoba. Posveti jednako vrijeme novom psu i starosjediocu, nemoj zanemariti svog prvog ljubimca. Daj im jednaku količinu poslastica, jednak broj obroka i jednaku količinu maženja i ljubavi. Nakon nekog vremena vidjet ćete kako će se tvoja dva ljubimca povezati, zbližiti i postati nerazdvojni prijatelji.

Ukoliko imaš mačku i želite pružiti dom još jednoj, moraš osigurati osnovne uvjete kako bi se naviknule jedna na drugu. Ukoliko imaš mogućnost, novu mačku drži u odvojenoj sobi nekoliko dana. Osiguraj joj u toj prostoriji krevetić, WC, grebalicu i mnoštvo igračaka kako bi se opustila i priviknula na novi dom. Omogući mačkama da se upoznaju s mirisima druge mačke. Nakon što pomaziš jednu mačku, otiđi kod druge da vas dobro pomiriši, i obrnuto. Na taj način će se mačke priviknuti jedna na drugu. Nakon par dana kreni s rutinom zamjene prostorija. Novu mačku premjesti u ostatak doma, a starosjedioca u sobu nove mačke. Daj im priliku da istražuju i dodatno upoznaju nove mirise. Nakon svih ovih koraka upoznavanja, otvori vrata od sobe i omogući mačkama da krenu u interakciju. Nadgledajte prve susrete, daj macama dovoljno vremena i gledaj kako iz stranaca postaju najbolji prijatelji. U kasnijem suživotu obavezno svakoj osiguraj njenu zdjelicu za hranu i vodu, njen WC, dovoljno igračaka i grebalica kako ne bi došlo do sukoba.

Ukoliko pokušavaš sprijateljiti psa i mačku, oboružaj se strpljenjem. Psi i mačke imaju drugačiji govor tijela i trebat će im vremena da se naviknu jedan na drugoga. Prve susrete pokušaj odraditi tako da je mačka u transporteru, na sigurnom i nagrađuj ih oboje obilno kada su u međusobnom društvu. Prve susrete odrađuj kontrolirano kako se ni jedan od njih ne bi previše uzbudio i preplašio drugoga. Mački osiguraj grebalicu s kućicom kako bi se mogla sakriti u nju ukoliko se prepadne. I psu i mački daj jednako pažnje, da se ne bi osjećali zapostavljenima. Pokušaj ih maziti zajedno i davati im poslastice zajedno, da se naviknu jedno na drugo i povezuju svoje novo društvo s pozitivnim situacijama. Ukoliko je to moguće, igrajte se zajedno. Neka im svi zabavni i pozitivni događaji u danu budu zajednički. Obavezno osiguraj svakome njegov krevetić, igračke i odvojene zdjelice za vodu i hranu, kako ne bi došlo do nepotrebnih sukoba.

Suživot ljubimaca je moguć i njihove interakcije su prekrasne za gledati. Oboružaj se poslasticama, strpljenjem i uz malo planiranja i prilagođavanja situaciji prvih dana možete postići da vam se ljubimci sprijatelje i postanu nerazdvojan duo.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.