Ljubimac ne voli goste

Olakšajte svom ljubimcu susret s gostima i omogućite mu bezbrižnost i zabavu.

Ljubimac ne voli goste

Vrlo si društvena osoba, imaš puno prijatelja, voliš organizirati okupljanja i često ti dolaze gosti. Što ako se tvoj ljubimac ne slaže s tim i tvoji gosti mu se nikako ne dopadaju?

Tvog ljubimca možeš priviknuti na goste i ukazati mu da su gosti dobrodošli u vaš dom i da ih se ne treba bojati.

Ukoliko je tvoj ljubimac pas, prvo mu trebaš osigurati samo njegov mirni kutak u koji može otići i povući se ako mu ljudsko društvo postane strašno. Imaš li kućni boks, stavi ga u spavaću sobu ili neku drugu prostoriju u koju vam gosti neće ulaziti. Ostavi vrata otvorena i daj psu priliku da se udalji ukoliko to želi. Isto možeš napraviti i s njegovim krevetićem ili dekicom. Na to sigurno mjesto mu ostavi par najdražih igračaka kako bi ga umirile i zabavile te mu odvratile misli od trenutne stresne situacije.

Možeš ga i naučiti da su gosti super i da uvijek donose poklone. Napuni posudu slasnim poslasticama i smjesti ju pored ulaznih vrata. Svaki gost koji dođe neka čim uđe u vaš dom uzme par poslastica iz posude i ponudi ih tvom ljubimcu. Na taj način će povezati goste s nečim pozitivnim i prestat će mu biti strašni. Takvu posudu možeš staviti i na stol u dnevnoj sobi kraj kojeg ćete boraviti dok se družite, pa svaki put kada ti pas priđe neka ga neki od gostiju nagradi poslasticom. Svoje goste možeš oboružati i psećim igračkama tako da svaki put kad vam dođu u posjetu poklone psu jednu novu igračku.

Ukoliko je tvoj ljubimac mačka, šanse da se prepadne gostiju još su malo veće. Obavezno joj osiguraj grebalicu i ležaj u nekoj prostoriji u koju neće ulaziti gosti kako bi se mogla sakriti na svoje poznato mjesto, a ne npr. iza radijatora.

Ako tvoja ljubimica ipak pokaže interes za novim ljudima, poslastice mogu doći kao odlična nagrada za to. Daj poslastice gostima i neka nagrade tvoju mačku svaku put kada im se približi. Igra s igračkama na štapu koje su mačkama izuzetno zanimljive također može probuditi lovca u tvojoj mački i pomoći joj da zaboravi na strah. Ukoliko želi, neka se poigra sa svakim od vaših prijatelja. A ako se dovoljno ohrabri, neka im se smjesti u krilo i uživa u maženju.

Nisu svi ljubimci jednako otvoreni za nova poznanstva niti dovoljno hrabri da priđu nepoznatim ljudima. Daj im vremena i osiguraj im dovoljno poticaja da prihvate nova lica. Tvoj ljubimac će ti sigurno biti zahvalan jer neće više biti u strahu, a tvoji prijatelji će biti oduševljeni transformacijom koju ste postigli zajedno i mogućnošću da se podruže s njim.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.