Kako odabrati filter za akvarij?

Filter je obavezna oprema za svaki akvarij, bio on toplovodni ili hladnovodni. U današnjem blogu saznaj kako odabrati filter za akvarij.

Kako odabrati filter za akvarij?

Male, velike, jednobojne, šarene, ribica zaista ima mnogo, a kao kućni ljubimci sve češće uljepšavaju naše domove. Ribice koje se mogu držati u akvariju dijelimo na slatkovodne i morske, ovisno o tome u kakvoj vodi žive. Iako prekrasni i izrazito zanimljivi, morski akvariji su izazovniji od slatkovodnih pa se ljudi rjeđe odlučuju za njih. Slatkovodni akvariji nešto su jednostavniji za održavanje i najčešći su tip kućnog akvarija.

Slatkovodne ribice dijelimo na toplovodne i hladnovodne, ovisno o optimalnoj temperaturi vode u kojoj žive. Toplovodne ribice držimo na temperaturi od 24°C do 30°C dok hladnovodne žive na 18°C do 23°C. Optimalna temperatura vode je ona u kojoj će se tvoje ribice najbolje osjećati, organizam će im normalno funkcionirati, lako će probavljati i skorištavati hranu koju pojedu te će biti sretne i zadovoljne.

Kod odabira ribica koje želiš imati kao kućne ljubimce, svakako trebaš uzeti u obzir i veličinu akvarija koja im je potrebna. Ona prvenstveno ovisi o vrsti ribice, odnosno njenoj tjelesnoj veličini, ali i o broju ribica koje želiš imati. Manje ribice trebat će manje prostora dok će veće zahtijevati i veću litražu akvarija. Ako se odlučiš za ribice koje su aktivnije, nestašnije i postoji mogućnost da iskoče iz akvarija, svakako se odluči za onaj s poklopcem. Za mirnije ribice možeš birati i akvarij bez poklopca. Svakako odaberi četverokutni ili šesterokutni akvarij, a izbjegavaj okrugle. Oni su najteži za održavanje čistim, najčešće su premalih dimenzija, a u njih je nemoguće smjestiti grijač i filter. 

Izvor fotografije: Pixabay

Filter je obavezna oprema za svaki akvarij, bio on toplovodni ili hladnovodni. Filter će omogućiti stalan protok vode te je održavati čistom kako bi ribice plivale u idealnim uvjetima potrebnim za dug i zdrav život. Grijač ti je obavezno potreban ako se odlučiš za toplovodne ribice. On će održavati stalnu temperaturu vode i osigurati da ribicama ni u kojem trenutku nije prehladno. Također će omogućiti da ne dolazi do prevelikih odstupanja u temperaturi vode, osobito ako živiš u prostoru gdje noću temperatura zraka značajno pada. 

Uz filter i grijač svojim vodenim ljubimicama možeš osigurati i zračnu pumpu. Ona će upuhivati zrak u vodu te je opskrbiti dovoljnom količinom kisika. Ujedno će i lijepo izgledati jer će balončići zraka u akvariju stvoriti poseban ugođaj.

Ribice će biti najsretnije ako im odabereš prirodne ukrase - drva, mopane i živo bilje. Osim što lijepo izgledaju, ribicama će pružiti prirodan zaklon, a živo bilje će za razliku od plastičnog poboljšavati kvalitetu vode. Šljunak kao podloga u akvariju pomoći će ti u održavanju čistoće jer će u sebi zadržavati ostatke hrane i ostale nepoželjne čestice. Uz njegovu praktičnu ulogu, lijepo će izgledati te omogućiti ribicama zabavu dok će tražiti hranu između kamenčića.

"Filter je obavezna oprema za svaki akvarij, bio on toplovodni ili hladnovodni. Filter će omogućiti stalan protok vode te je održavati čistom kako bi ribice plivale u idealnim uvjetima potrebnim za dug i zdrav život. Grijač ti je obavezno potreban ako se odlučiš za toplovodne ribice. On će održavati stalnu temperaturu vode i osigurati da ribicama ni u kojem trenutku nije prehladno."

Kod odabira akvarija odlučiti se možeš za stakleni akvarij koji u potpunosti dolazi bez dodatne opreme. U tom slučaju samostalno biraš sve što želiš smjestiti u njega. Ako se pak odlučiš za kompletni akvarij, on dolazi s filterom, grijačem te poklopcem u kojem se najčešće nalazi LED rasvjeta.

Kod odabira filtera, prvo što trebaš uzeti u obzir je veličina odnosno litraža tvog akvarija. Svaki filter namijenjen je za određenu litražu akvarija u kojoj može osigurati optimalan protok i filtraciju vode. Ako je tvoj akvarij manji od 100 litara, dovoljan će biti unutarnji filter. On se treba smjestiti unutar akvarija te učvrstiti priljubnicama za staklo. Za manje akvarije odabrati možeš i takozvani “hang on” filter koji se smješta na stijenku akvarija, no može se koristiti isključivo na akvarijima koji nemaju poklopac. Za akvarije preko 100 litara svakako odaberi vanjski filter. On se smješta izvan akvarija, ispod njega, tako da bi akvarij trebao stajati na polici ili stalku. Iz vanjskog filtera u akvarij idu dvije cijevi kroz koje će cirkulirati voda. Kod odabira filtera vrijedi pravilo “veće je bolje”. Što je filter veći, sadržavat će više različitih filter materijala, osigurat će bolji protok vode te će efikasnije održavati vodu čistom. Uz veći filter možeš biti siguran da će tvoje ribice biti sretnije, zdravije, a ti ćeš imati manje brige oko čišćenja akvarija. Također, za veći filter se odluči i u slučaju ako imaš ribice koje su po prirodi neurednije te stvaraju više otpada. Filter materijale je svakako potrebno redovito čistiti i po potrebi mijenjati pa uz filter osiguraj zamjenske filter materijale kako bi u svakom trenutku bio spreman za sve što može poći po zlu. 

Kvalitetan filter odgovarajuće veličine s puno različitih filter materijala te prirodni ukrasi i podloga tvojim ljuskavim prijateljicama osigurat će dug i zdrav život. Ako nisi siguran koji filter odabrati, savjet uvijek možeš potražiti u tebi najbližem ZOOCITY-u.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.