Kako odabrati psa

Temperament je važniji od izgleda

Kako odabrati psa

Izaberi svog novog ljubimca prema temperamentu i omogućite si kompatibilan život na obostrano zadovoljstvo.

Donio si odluku, nabavit ćeš psa. Imaš sve preduvjete, svi ukućani se slažu, imate dovoljno vremena i prepuni ste volje i želje. No, kako znati kojeg psa odabrati?

Prvo što svima pada na pamet kad razmišljaju o nabavci psa je vanjski izgled psa. Vanjski izgled je bitan, on će te prvi privući određenom psu i stvoriti prvu povezanost, no imaj na umu da je izgled manje presudan. Karakter i vaša kompatibilnost je ono što određuje odgovara li ti određeni pas.

Bilo da si se odlučio na kupnju čistokrvnog psa s rodovnicom ili želiš udomiti napuštenog psa, raspitaj se dobro kakvog je karaktera i temperamenta.

Ukoliko si mirnije prirode, voliš svoja popodneva provoditi u toplini doma, pred televizorom ili dobrom knjigom, ne voliš previše prirodu niti tjelesnu aktivnost, odaberi psa koji će odgovarati takvom stilu života. Za tebe je pas koji ima nisku razinu energije, kojem neće biti problem provesti više sati dnevno odmarajući s tobom, koji će biti zadovoljan laganim šetnjama bez većih tjelesnih aktivnosti.

Ukoliko odabereš psa visoke razine energije, a ne omogućiš mu da tu energiju potroši svaki dan, sigurno nećeš biti zadovoljan ni ti ni pas. Uz to postoji mogućnost da će takav pas zbog viška energije postati destruktivan, raditi štetu po kući, a i steći neprimjerene obrasce ponašanja.

Ukoliko si aktivniji tip osobe, ne možeš sjediti na miru više od 5 minuta, voliš sportske aktivnosti i boravak u prirodi, onda ti treba i takav pas. Odaberi psa visoke razine energije, aktivnog i sportski građenog, koji će jedva čekati tvoje nove avanture i uživati u svakom izletu u prirodu na koji ga povedeš. Ako si odabereš psa niže razine energije, on te neće moći pratiti u tvojim aktivnostima, brzo će se umarati i biti nesretan.

Odvoji vrijeme, istraži karakteristike pasmina koje te privlače ukoliko se odlučiš za čistokrvnog psa, posjeti nekoliko skloništa ako se odlučiš udomiti, upoznaj različite pse i odaberi onoga koji će ti najviše odgovarati. Na taj način ćete i ti i pas biti sretni i zadovoljni u zajedničkom druženju i moći ćete pratiti jedan drugoga u svakodnevnim aktivnostima.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.