Kako odabrati zdjelicu za psa?

U današnjem blogu otkrij kako odabrati idealnu zdjelicu za psa.

Kako odabrati zdjelicu za psa?

Osim što ćeš svom psu izabrati najljepši i najmekaniji krevetić, najslađe igračke, vodilicu koja se slaže s bojom ogrlice ili oprsnice, trebat ćeš izabrati i primjerene posude za hranu i vodu kako bi tvoj ljubimac mogao nesmetano zadovoljiti svoje energetske potrebe nakon aktivnosti i igre te popiti vode nakon duuuuuge šetnje. Svaki pas treba imati svoju posudu za hranu i vodu pa tako ako imaš više ljubimaca osiguraj svakome od njih vlastite zdjelice. Na taj način sprječavaš potencijalne svađe između dvije njuške ili da jedna njuška ostane gladna.

Prije odabira savršene zdjelice, važno je obratiti pozornost na različite oblike zdjelica, materijal od kojeg su građene te visinu i dubinu zdjelice. Na taj način osiguravaš ljubimcu da su posude funkcionalne i sigurne za korištenje.

Što se tiče materijala, najčešći koji se koriste su plastika, metal (nehrđajući čelik), keramika i silikon. Plastične posude su praktične jer su ekonomične, lagane, dolaze u raznim bojama i oblicima i nisu lako lomljive. Bez obzira na puno pozitivnih strana, imaj u vidu da nisu primjerene za zaigrane i živahne pse koji su skloni žvakanju svojih zdjelica jer u tom slučaju zdjelica bude brzo uništena i postoji rizik da odgriženi dio tvoj ljubimac proguta i ugrozi svoje zdravlje. Bolji izbor bile bi keramičke zdjelice ili zdjelice od nehrđajućeg čelika koje su ujedno i lakše za održavanje jer podnose visoke temperature. 

Kod zaigranih i živahnih pasa dobro dođu zdjelice koje imaju gumeni rub ili cijelo gumeno dno jer se na taj način sprječava klizanje i prevrtanje posude i sadržaja. U tu svrhu služi i silikonska podloga za posude koju možeš kombinirati sa posudama koje bi ti inače klizile.

Izvor fotografije: Pexels

"Što se tiče materijala, najčešći koji se koriste su plastika, metal (nehrđajući čelik), keramika i silikon. Plastične posude su praktične jer su ekonomične, lagane, dolaze u raznim bojama i oblicima i nisu lako lomljive. Bez obzira na puno pozitivnih strana, imaj u vodu da nisu primjerene za zaigrane i živahne pse koji su skloni žvakanju svojih zdjelica jer u tom slučaju zdjelica bude brzo uništena i postoji rizik da odgriženi dio tvoj ljubimac proguta i ugrozi svoje zdravlje. Bolji izbor bile bi keramičke zdjelice ili zdjelice od nehrđajućeg čelika koje su ujedno i lakše za održavanje jer podnose visoke temperature."

Što se tiče pasmina pasa, podignute posude najbolji su odabir za velike i visoke pse. Ako tvoj najbolji prijatelj spada u velike pasmine razmisli o posudama koje dolaze na stalku ili postolju jer olakšavaju uzimanje hrane i vode na način da umanjuju opterećenje na kosti i zglobove. Također, prikladne su i za pse koji se oporavljaju nakon operacije. 

Ako ti društvo čini basset, beagle, koker ili neki drugi dugouhi pas izaberi uske i visoke posude kako bi im dlaka uški ostala čista i da ti imaš manje nereda za čistiti. Pasmine s kratkim njuškicama, npr. pekinezer, mops ili frenchi, preferirat će zdjelicu s plitkim dnom tako da ne mora roniti do vode i hrane. Ako tvoj dlakavac jedva dočeka doručak ili večeru i halapljivo posrče sve što je u zdjelici, izaberi posude za sporo hranjenje s izbočinama kako bi usporio unos hrane.

Ako su vam vikendi rezervirani za planinarenje, duge šetnje ili ste često u autu znaj da postoji i sklopiva silikonska posudica koja je praktična za ponijeti na svaki vaš izlet, a i prenosiva bočica koja je idealna za uzimanje vode u pokretu.

Nadamo se da su ti ove smjernice pomogle u odabiru zdjelica za tvog ljubimca i da će sada najveća briga biti hoće li biti nacrtan Snoopy, kost ili šapica na njima. Ako si i dalje nesiguran koje zdjelice izabrati, uvijek možeš doći u najbližu ZOOCITY poslovnicu gdje će ti naš tim uvijek spremno i rado pomoći u svakoj nedoumici. 

 

Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.