Kako trenirati psa od prvog dana

Započnite s treningom već prvi dan i naučite psa kako biti dobar i poslušan pas kakvog ste oduvijek željeli.

Kako trenirati psa od prvog dana

Nabavili ste novog ljubimca, štene. Pročitali ste razne savjete, pričali s drugim vlasnicima pasa i dobili informaciju da trebate pričekati da vaš ljubimac bude 6 mjeseci star kako bi počeli s treningom poslušnosti. To svakako nije istina.

Psi su sposobni učiti već sa svega par dana starosti i započinju proces učenja još u leglu. Trening poslušnosti možete započeti čim vam štene uđe u život.

Početni treninzi naravno će trajati kraće i bit će jednostavniji jer štencima koncentracija traje kraće nego odraslim psima. No, sposobnost učenja novih stvari kod pasa puno je veća dok su štenci i tu leži prilika da od prvog dana suživota naučite štene kako želite da se ponaša i što ne bi smio raditi.

Odlučite se za pozitivan način treninga koji uključuje nagrade hranom ili igračkom, bez fizičkog kažnjavanja. Na taj način će vaš pas puno brže učiti, bit će sretan i motiviran dok uči, a istovremeno ćete s njim graditi prekrasan odnos pun međusobnog povjerenja.

U početku učenja neka vam treninzi budu kratki i jednostavni. Na primjer, možete štene naučiti da sjedne. Finom polasticom ga namamite da sjedne, pohvalite i nagradite. Radnju ponovite nekoliko puta i završite s treningom. Na taj način će štene brzo učiti zadane radnje, a neće gubiti na motivaciji jer će mu treninzi biti dovoljno izazovni i zanimljivi. Kako vaš najbolji prijatelj postaje stariji i ozbiljni, tako će i vaši treninzi postajati sve duži, a vježbe koje učite sve zahtjevnije.

Od prvog dana suživota također želite štene naučiti i kakva se ponašanja od njega očekuju. Nagrađujte ono što želite poticati i zadržati u budućem životu, a nepoželjna ponašanja pretvorite u poželjna. Ako vam štene npr. žvače papuče, nemojte vikati na njega i kažnjavati ga. Radije mu osigurajte dovoljno različitih igračaka i potičite ga da se igra s njima, kako ne bi vaše predmete koristio kao igračke.

Pozitivan trening će vam pomoći da vaše štene izraste u samouvjerenog psa koji zna kako se treba ponašati i zna da će radi toga dobiti pohvale i nagrade od vas, dok se zbog fizičkog kažnjavanja mogu kod štenaca razviti strahovi radi kojih ćete u budućnosti imati nesigurnog i preplašenog psa.

Budite pozitivni, strpljivi i naučite svoje štene od prvog dana da ste mu vi najbolji prijatelj, da nema razloga bojati vas se i da ćete mu kroz cijeli život biti podrška i pokazati mu kako se treba ponašati. Za to će naravno uvijek dobiti slasnu nagradu koja će ga samo više poticati da se pristojno ponaša i bude dobar i poslušan pas kakvog ste oduvijek željeli.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.