Kako rashladiti psa?

Toplinski udar je životno opasan

Kako rashladiti psa?

Kontroliraj aktivnost svog psa i spriječi da pretjera s tjelesnim aktivnostima tijekom vrućih, ljetnih temperatura.

Psima krzno čini barijeru od vanjskih utjecaja i služi im kao regulator tjelesne topline, što znači da ih zimi štiti od hladnoće, dok ih ljeti štiti od pregrijavanja. Ipak, u vrućim ljetnim danima može se dogoditi da se tvoj najbolji prijatelj pregrije.

Ukoliko pas intenzivno radi, trči, igra se, a ne uzima pauze od aktivnosti, može se pregrijati. Isto tako ukoliko ne kozumira dovoljno vode, može doći do toplinskog udara. Ako se to dogodi, postoji nekoliko načina kojima možeš pomoći svom psu.

Prvo mu daj vode. Pripazi da voda nije jako hladna i da ju pas ne popije prenaglo. Neka svakih minutu, dvije popije malo vode kako mu ne bi dodatno pozlilo.

Smjesti ga u hlad. Ukoliko imaš pri ruci ručnik ili deku, možeš ih namočiti vodom i poleći psa na njih kako bi ga rashladili. Gola zemlja, bez trave, isto tako može rashladiti psa.

Rashladiti ga može i polijevanjem vode. Nemoj ga polijevati po glavi i leđima, jer time možeš izazvati kontraefekt. Polijevaj ga po trbuhu i nogama. Na taj način će se najbrže i najsigurnije rashladiti.

Daj mu dovoljno vremena da se oporavi od pregrijavanja. Sjedi s njim u hladu dok god se ne bude osjećao dovoljno dobro da nastavi put do doma.

Pokušaj prevenirati da dođe do pregrijavanja. Psi često od uzbuđenja i adrenalina ne dožive koliko im je zapravo vruće i pretjeraju s tjelesnom aktivnošću. Kontroliraj koliko se igra s psećim prijateljima, koliko trči ili lovi lopticu. Ukoliko primijetiš da je usporio ili da je počeo intenzivnije dahtati, napravi pauzu, pusti ga da se odmori pa kasnije nastavite s igrom. Izbjegavajte bilo kakvu aktivnost u najtoplijim satima dana. Igrajte se tijekom jutra i u predvečer. Ostali dio dana odmarajte u hladu i uživajte u zajedničkim trenutcima.

Brini za svog psa, razmišljaj umjesto njega i kontroliraj situaciju. Na taj način ćeš osigurati da tvoj najbolji prijatelj ostane zdrav, a da opet dobije dovoljno rekreacije čak i u najtoplijim danima, bez da se dovede do toplinskog udara.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.