Kako šetati psa?

Redovitim šetnjama osigurajte svom psu potrebnu rekreaciju

Kako šetati psa?

Pridržavaj se osnovnih pravila kod šetnje s psom i učini ju opuštajućom za sebe i svog najboljeg prijatelja.

Pas je oduvijek čovjekov najbolji prijatelj. Zajedno provode vrijeme družeći se, igrajući i šetajući po gradu i prirodi. Svaki čovjek zna koliko je njegovom ljubimcu bitna šetnja, no ne znaju svi kako bi se trebali ponašati tijekom šetnje.

Psi bi trebali barem jednom dnevno ići u dulju šetnju u trajanju od minimalno sat vremena. Na taj način će se izmoriti, podružiti s psećim prijateljima, pomirisati sve poruke koje su ostavile druge životinje, vidjeti različita mjesta, čuti razne zvukove i iskusiti razne doživljaje. Nakon toga će biti sretan, zadovoljan i moći će doma mirno odmarati.

Kako bi šetnja bila sigurna za nas i za druge ljubimce, potrebno je pridržavati se osnovnih pravila. Pse treba šetati na povodniku, osim na mjestima na kojima je dozvoljena šetnja bez povodnika. Ukoliko šetaš psa na Flexi povodniku koji omogućava psu veću slobodu radi svoje duljine, pripazi da povodnikom ne ometa druge prolaznike, pse ili da ne odluta na cestu. Kod susreta s drugim ljubimcima na povodniku, poštuj želje njihovih ljudi. Neki psi ne vole susrete s drugim psima iz raznih razloga. Ukoliko ti netko kaže da ne želi da se tvoj pas druži s njegovim, udaljite se i potražite drugo društvo. Možda je taj pas u treningu, ne voli druge pse ili je bolestan. To ne možeš znati, ali se možeš udaljiti kad te netko zamoli.

Ukoliko se nalazite u parku za pse ili na nekom drugom mjestu gdje je dozvoljeno pustiti pse s povodnika, pripazi što radi tvoj pas. Nemoj mu dozvoliti da prilazi psima ili ljudima koji to ne žele, da krade tuđe igračke ili bude grub prema drugim psima. Isto tako pripazi da ne odlazi k drugim psima koji šetaju na povodniku.

Gdje god da šetate, obavezno pokupi izmet za svojim psom. Osim što nije ugodno kada ugaziš u pseći izmet, preko izmeta se mogu prenijeti i razni paraziti koji su potencijalno opasni i za ljude. Budi odgovoran građanin i u svaku šetnju ponesi vrećice za izmet.

Koliko god tvoj pas dobar i druželjubiv bio, nisu svi psi takvi.

Međusobno poštovanje i razumijevanje osigurat će ti dugogodišnje ljudske i pseće prijatelje i bezbrižne šetnje u kojima znaš da si poduzeo sve kako bi i ti i tvoj najbolji prijatelj bili sigurni i sretni. Mislite na druge i uživajte u šetnjama!

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.