Kako smanjiti linjanje kod pasa?

U današnjem blogu otkrij kako pomoći svom ljubimcu tijekom perioda linjanja te kako smanjiti količinu otpale dlake.

pas koji melankolično leži

Linjanje je redovita izmjena dlačnog pokrivača kod pasa. Događa se dva puta godišnje, u proljeće i jesen, kada pas odbacuje staru dlaku i stvara novo krzno prilagođeno nadolazećem godišnjem dobu.

Linjanje je normalna pojava kod pasa koji imaju pokrovnu dlaku i poddlaku koja se linja. Takva dlaka u proljeće postaje tanja i prozračnija kako bi pas lakše podnosio visoke ljetne temperature dok u jesen postaje gušća i toplija kako bi ga grijala tijekom zime. Ako imaš psa koji se linja, u proljeće i jesen sigurno se boriš s otpalim dlakama. Psi koji žive u kući ili stanu, u grijanim i klimatiziranim prostorima, linjaju se tijekom cijele godine, a na proljeće i jesen povećaju intenzitet linjanja kako bi izmijenili krzno. Psi koji većinu dana provode na dvorištu linjaju se sezonski, samo u proljeće i jesen.

Svom najboljem prijatelju možeš pomoći u periodu linjanja i smanjiti količinu otpale dlake, odnosno ubrzati sam proces. Prvenstveno mu možeš pomoći izborom prehrane. Prije nego krene linjanje, osiguraj svom ljubimcu hranu bogatu kvalitetnom ribom. Na taj način njegov će se organizam opskrbiti omega masnim kiselinama koje obnavljaju kožu i dlaku te čine krzno sjajnim i mekanim. Uz omega masne kiseline period linjanja bit će kraći, a krzno će se brže obnoviti. Osim hrane na bazi ribe pomoći vam može i lososovo ulje koje je također bogato omega masnim kiselinama. Njega dodaješ u hranu svog najboljeg prijatelja i time pozitivno utječeš na zdravlje njegove kože i dlake.

"Linjanje je normalna pojava kod pasa koji imaju pokrovnu dlaku i poddlaku koja se linja. Takva dlaka u proljeće postaje tanja i prozračnija kako bi pas lakše podnosio visoke ljetne temperature dok u jesen postaje gušća i toplija kako bi ga grijala tijekom zime."

četkanje psa

Izvor fotografije: Flickr

Uz prehranu, od velike pomoći u periodu linjanja bit će i redovito četkanje. Odabir odgovarajuće četke, ovisno o tipu dlake tvog ljubimca, ovdje je od iznimne važnosti. Ako nisi siguran koja četka najbolje odgovara dlaci tvog psa, posjeti tebi najbliži ZOOCITY gdje će ti naši stručni djelatnici rado pomoći. Redovito četkaj svog najboljeg prijatelja, jednom do dva puta tjedno, tako ćeš ubrzati linjanje jer ćeš četkom izvući svu dlaku koja je spremna za opadanje. Jedna od najefikasnijih četki za period linjanja je svakako furminator uz koji će borba s dlakama biti još brža i jednostavnija. 

Normalno je da pas odbacuje dlaku i mijenja krzno, no postoje situacije kada linjanje ukazuje na zdravstveni problem. Ako se tvoj najbolji prijatelj linja više nego inače, ako mu dlaka opada u velikim busenima, ako na tijelu ima područja bez dlake, a koža mu je crvena i perutava, vrijeme je da posjetite veterinara. Možda mu ne odgovara prehrana pa ćete problem riještiti promjenom hrane, a možda tvoj ljubimac ima neki zdravstveni problem za koji će veterinar pronaći odgovarajuće rješenje.

"Redovito četkaj svog najboljeg prijatelja, jednom do dva puta tjedno, tako ćeš ubrzati linjanje jer ćeš četkom izvući svu dlaku koja je spremna za opadanje. Jedna od najefikasnijih četki za period linjanja je svakako furminator uz koji će borba s dlakama biti još brža i jednostavnija."

Koliko god linjanje bilo nezgodno, kako za tebe tako i za tvog najboljeg prijatelja, ono je normalan proces koji prolazi većina pasa. Uz malo planiranja, odgovarajuće prehrane, četkanja i puno strpljenja, sigurni smo da ćeš pomoći svom psu i smanjiti linjanje. Njemu će biti lakše jer će brže dobiti novo, prekrasno krzno, a tebi jednostavnije jer ćeš manje morati čistiti vaš dom. Dobitak za oboje!

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.