Kako odabrati furminator za pse?

Bliži nam se kraj ljeta te započinje sezona linjanja. Otkrij što je to furminator i zašto je dobro imati ga!

furminator za pse

Bliži se kraj ljeta, temperature zraka postaju sve niže, a s nižim temperaturama javljaju se i promjene na krznu naših ljubimaca. Kreće sezona linjanja! Linjanje je redovita izmjena dlačnog pokrivača koja se događa sezonski, u proljeće i jesen. U periodu linjanja pas odbacuje staru dlaku, a raste mu nova dlaka prilagođena nadolazećem godišnjem dobu.

Većina pasa koji se linjanju imaju dvostruko krzno koje se sastoji od pokrovne dlake i poddlake. Intenzitet i trajanje linjanja ovisi o pasmini, odnosno o tipu dlake koju ima tvoj najbolji prijatelj. Linjanje će također ovisiti i o načinu života psa. Psi koji žive vani ili većinu dana provode vani linjat će se sezonski, uz promjenu godišnjeg doba. Psi koji žive u klimatiziranim i grijanim prostorima linjat će se tijekom cijele godine, a sezonski će pojačati intenzitet linjanja.

Linjanje može biti zahtjevno kad moraš svakodnevno čistiti dlake koje se nakupljanju po tvom domu. No, mi ti predstavljamo praktično rješenje! Furminator je četka koja iz krzna izvlači odumrlu poddlaku spremnu za opadanje i tako smanjuje količinu dlake u okolini. Koristi se isključivo u fazi linjanja i isključivo za pasmine koje se linjaju. Vrhovi četke (zupci) napravljeni od nehrđajućeg čelika prolaze kroz pokrovnu dlaku i sigurno uklanjaju odumrlu poddlaku. Ergonomska drška osigurava udobnost prilikom korištenja, a gumb za izbacivanje dlake lako čišćenje četke. Furminator se koristi u smjeru rasta dlake i ne smije se pritiskati na kožu. Njegova težina stvara dovoljan pritisak za efikasno češljanje. Zakrivljeni rub četke prilagođava se prirodnoj građi tijela tvog ljubimca i omogućava da četka lako klizi kroz krzno. Kada se koristi pravilno, furminator ne oštećuje pokrovnu dlaku niti kožu ljubimca.

Za željeni učinak Furminator je potrebno koristiti jednom do dva puta tjedno kroz 10 do 15 minuta. Koristi se dok god traje faza linjanja, odnosno dok ljubimcu opada dlaka. Uz redovito korištenje smanjuje opadanje dlake i do 90%, a tebi olakšava održavanje doma čistim i urednim.

furminator za pse

Izvor fotografije: Flickr

Kako odabrati furminator za svog psa?

Veličinom i širinom zubaca prilagođen je malim i velikim, kratkodlakim i dugodlakom psima pa tako možeš odabrati četku koja će odgovarati baš tvom ljubimcu. Birati možeš između XS, S, M i L veličine te opcije za dugu ili kratku dlaku, ovisno o veličini tvog ljubimca i duljini njegovog krzna. Furminator je izvrstan odabir za tvog ljubimca ako ima dlaku koja se linja. Ako spada u pasmine poput terijera, maltezera, šnaucera, shih tzua, kineskog kukmastog psa i ostalih pasmina koje se šišaju, trimaju ili nemaju dlaku, onda furminator neće biti odgovarajuća četka za njega.

"Za željeni učinak Furminator je potrebno koristiti jednom do dva puta tjedno kroz 10 do 15 minuta. Koristi se dok god traje faza linjanja, odnosno dok ljubimcu opada dlaka. Uz redovito korištenje smanjuje opadanje dlake i do 90%, a tebi olakšava održavanje doma čistim i urednim."

Prije nego kreneš s redovitim četkanjem svog ljubimca svakako trebaš priviknuti na furminator. Oboružaj se poslasticama i strpljenjem te kreni u trening. Neka mu već samo prisustvo furminatora donese finu nagradu, a svaki potez četkom kroz njegovo krzno još finiju. Uz malo vremena i truda sigurni smo da će tvoj najbolji prijatelj zavoljeti furminator. Korištenje ove četke svakako će biti pozitivno za tvog ljubimca, kao i za tebe. Njemu će ubrzati neugodni period linjanja, a tebi olakšati čišćenje doma jer će smanjiti količinu dlaka u kući. Ako ti nismo uspjeli dočarati koliko je furminator super, požuri u najbliži ZOOCITY, povedi svog najboljeg prijatelja i zajedno provjerite sve njegove prednosti.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.