Kavez za patuljastog kunića - kako odabrati pravi?

Imaš kunića za kućnog ljubimca? U današnjem blogu saznaj kako odabrati pravi kavez za patuljastog kunića.

Slatki kunić kućni ljubimac

Duge uši, velike oči i neodoljivo meko krzno vrlo lako će te natjerati da se zaljubiš u kunića pa njihova popularnost kod odabira kućnog ljubimca nije iznenađujuća. Iako ga često možemo vidjeti u toj ulozi, velik broj ljudi nažalost nije dovoljno upoznat s njegovim porijeklom i potrebama, sa svime što je bitno kako bi svom ljubimcu pružio ispunjen i sretan život.

Često ih se zamijeni za glodavce, no kuniće, zajedno sa zečevima, zapravo svrstavamo pod dvojezupce. To znači da u čeljusti imaju dva para sjekutića, jedan iza drugoga. Kunići i zečevi su vrlo slični, no ipak su dvije različite vrste. Zec je divlja, plaha životinja koja u pravilu živi sama. Možemo ga naći u grmu ili visokoj travi najčešće na livadi, a nekada i u šumi. Osim toga, zečevi imaju duže uši, šape i duguljastiji oblik glave nego što imaju kunići. Vrlo su plahi i skloni samoozljeđivanju u zatočeništvu te se ne mogu držati kao kućni ljubimci.  

S druge strane, ako mu pružiš potrebne uvjete, kunić će ti biti najbolji prijatelj. Oni su izrazito društveni pa ih se i u prirodi može naći u grupama u njihovim podzemnim jazbinama, a kao kućni ljubimci lako će se vezati i za svoje ljude. U prosjeku su nešto manji od zečeva, s okruglastijim glavama i nešto manjim ušima. Razlikujemo mnoštvo zanimljivih i privlačnih pasmina kunića, a jedni od najpopularnijih su patuljasti u koje ubrajamo i ovnolike, hermelin, rex i mnoge druge. Ovisno o pasmini, dolaze u raznim bojama s različitom duljinom krzna, a u prosjeku teže oko 2 kg. 

"Kuniće se često zamijeni za glodavce, no kuniće, zajedno sa zečevima, zapravo svrstavamo pod dvojezupce. To znači da u čeljusti imaju dva para sjekutića, jedan iza drugoga. Kunići i zečevi su vrlo slični, no ipak su dvije različite vrste. Zec je divlja, plaha životinja koja u pravilu živi sama. Možemo ga naći u grmu ili visokoj travi najčešće na livadi, a nekada i u šumi."

Izvor fotografije: Pexels

Kunići su veoma aktivne životinje koje u prirodi vole istraživati, trčati i skakati pa im takve aktivnosti trebaš omogućiti i u kući ili stanu. Kad si kod kuće, obavezno svakodnevno pusti ljubimca da se slobodno igra i istražuje vaš životni prostor. Ono na što trebaš pripaziti je da zaštitiš kablove, drvene kutove, noge od stola i sve što bi tvoj krzneni prijatelj mogao pokušati grickati, kako se ne bi ozlijedio ili napravio štetu. Ovdje spada i živo bilje koje bi za njega moglo biti i otrovno. Umjesto ukrasnog bilja možeš mu ponuditi različito voće i povrće da se osvježi i zasladi. 

Kad kunića ostavljaš samog kod kuće, najsigurnije ga je držati u nastambi koja bi trebala biti dimenzija barem 100 cm x 60 cm, a ako imaš prostora i veća. Većina nastambi dolazi s pripadajućom kućicom. Ako odabereš onu bez kućice, svakako je dodaj naknadno kako bi tvoj ljubimac imao gdje odmarati. Kao podlogu u nastambi postavi stelju, a u jedan kut postavi WC. Ono što mu obavezno treba staviti na raspolaganje su pojilica ili posudica sa svježom vodom te puno sijena. Uz to mu ponudi i hranu za kuniće – jedna žlica dnevno sasvim je dovoljna. 

"Kad si kod kuće, obavezno svakodnevno pusti ljubimca da se slobodno igra i istražuje vaš životni prostor. Ono na što trebaš pripaziti je da zaštitiš kablove, drvene kutove, noge od stola i sve što bi tvoj krzneni prijatelj mogao pokušati grickati, kako se ne bi ozlijedio ili napravio štetu. Ovdje spada i živo bilje koje bi za njega moglo biti i otrovno."

Sijeno mu stavi u posudicu namjenjenu za to, smještenu na vanjsku stranu kaveza, kako bi uvijek bilo čisto i svježe za konzumaciju. Obrati pažnju da nastamba ne stoji na propuhu kako se tvoj prijatelj ne bi razbolio. Da mu ne bi bilo dosadno, možeš mu ponuditi različite drvene igračke, a kad se vratiš kući svakako ga nagradi maženjem i poslasticama. 

Želite li se družiti na otvorenom, svom ljubimcu možeš staviti oprsnicu ili mu postaviti ogradicu kako bi mogao sigurno skakutati naokolo. Tvoj kunić čak može i veći dio dana provesti vani, ali mu u tom slučaju obavezno osiguraj ogradicu s krovom ili zatvorenu nastambu u kojoj će biti siguran od grabežljivaca. Postavi je na mjesto zaštićeno od izravnog sunca, vjetra i vremenskih nepogoda. Također, imaj na umu da su kunići osjetljivi na niske temperature pa je boravak na otvorenom preporučljiv isključivo u toplom dijelu godine. Tijekom jeseni i zime ga svakako smjesti u kuću jer će mu vani biti prehladno i mogao bi se razboljeti.

Ako si odlučio da će baš kunić biti tvoj novi najbolji prijatelj, prvih nekoliko dana nakon njegovog dolaska nemoj ga vaditi iz nastambe. Kunići su po prirodi vrlo znatiželjne, ali i plahe životinje pa će mu trebati neko vrijeme da se navikne na novi životni prostor i mirise. Ono što bi ga moglo uplašiti su glasni zvukovi pa ih svakako izbjegavaj u njegovoj blizini.  Kada se opusti u svom novom domu, dopusti mu da se upozna s tobom tako što ćeš mu pružiti ruku i pozvati ga da ti sam priđe, a slobodno mu ponudiš i poslasticu kako biste se lakše sprijateljili. 

Svaki kunić je drugačiji pa je tako nekada potrebno manje, a nekada više vremena kako bi se opustio u tvom društvu. Važno je da budeš strpljiv i smiren, a obraćanje tihim i nježnim glasom svakako može pomoći u procesu zbližavanja. 

Ako si spreman pružiti mu ove uvjete, nema sumnje kako ćete ti i tvoj kunić biti najbolji prijatelji sljedećih 10 godina!


Autor: Paula Harapin