Male pasmine - mrlje ispod očiju

Higijena očiju bitan je dio svakodnevne rutine koju bi trebali imati sa svojim psom.

Male pasmine - mrlje ispod očiju

Redovitom higijenom očiju omogući svom bijelom prijatelju da te zabljesne punim sjajem.

Kao što sebe umivate svako jutro, tako bi trebali umiti i svog psa. Oko očiju se normalno nakupljaju krmelji, a ako se redovito ne čiste, talože se na dlaci naših ljubimaca.

Psi svih pasmina, veličina, duljina dlake i boja podložni su nakupljanju krmelja, no kod nekih je to izraženije. Sklonost suženim suznim kanalima i prelijevanju suza također je i genetska. Psi tupastih njuški, sa više nabora po licu, skloniji su suzenju i pretjeranom curenju iz očiju. Jednako tako i psi bijele boje, kod kojih se takve mrlje još više ističu. Komplikacije nastaju kada se na takve mrlje od suza nastane gljivice i bakterije koje zacrvene mrlju. One mogu uzrokovati i upalu očiju i konjunktiva. Psa će te mrlje smetati, instinktivno će ih pokušati ukloniti trljajući oči šapama. Takvom radnjom prenijeti će bakterije i gljivice sa područja oko očiju na brkove, bradu i šape. Posljedično ćete imati prekrasnog, bijelog ljubimca sa ružnim, crvenim mrljama oko očiju, ustiju i po šapama. Ukoliko suze vašeg ljubimca postanu guste, ljepljive, zelene boje, a sluznica očiju crvena, potrebno je potražiti veterinarsku pomoć.

Svakodnevna higijena izrazito je bitna kod borbe s ovakvim problemom. Mrlje je potrebno barem jednom dnevno temeljito očistiti sredstvima za ukljanjanje mrlja oko očiju, poput Bio Groom Facial Foam Cleanser pjene za čišćenje. Crvenu dlaku je potrebno postepeno šišati, dok se potpuno ne ukloni. Ukoliko nastavite svakodnevno održavati higijenu očiju, neće doći do ponovnog stvaranja mrlja i vaš prekrasan bijeli psić nastavit će podsjećati na snježnu pahulju.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.