Kako mentalno stimulirati ljubimca?

Mentalno umoran pas je sretan i zadovoljan pas

Kako mentalno stimulirati ljubimca?

Uz mentalno umaranje tvoji ljubimci će se zabaviti, opustiti i nadomjestiti nedostatak fizičke aktivnosti.

Vrlo vjerojatno će se u nekom trenutku tvog života dogoditi situacija kada nećeš moći ili nećeš smjeti šetati psa i osigurati mu dovoljno tjelesne aktivnosti. Iz bilo kojeg razloga.

Pas kojem je odjednom uskraćena fizička aktivnost može postati nervozan, frustriran pa čak i destruktivan. Kako bi to spriječili, kao odlično rješenje se nameću interaktivne igračke. One će psa umoriti mentalno i nadomjestiti mu nedostatak fizičke aktivnosti.

Interaktivne igračke dolaze u različitim oblicima. Vjerojatno su ti poznate Kong interaktivne igračke, no mogu se pronaći i razne loptice, zmijice, kutije, čunjići, labirinti, podloge za lizanje i još mnogo njih. Svima je zajedničko jedno, cilj im je mentalno zaokupirati psa i umoriti ga.

Većina takvih igračaka funkcionira na principu da se u njih sakrije hrana ili poslastica, a pas mora otkriti kako doći do nje. Mora isprobavati razne radnje i vidjeti hoće li mu do hrane lakše biti doći šapama, zubima, jezikom ili možda kombinacijom radnji. Osim raznih oblika dolaze i u različitim težinskim stupnjevima, ovisno koliko je psu zahtjevno doći do hrane. Pa tako možete početi sa jednostavnijim igračkama, a kada ih pas savlada prijeći na one kompliciranije. Takve igračke se većinom mogu i zamrznuti pa će psu biti još veći izazov doći do poslastice i još dulje će se zabavljati igračkom. One su odličan način i kako psu odvratiti misli od mogućih neugodnih ili strašnih događaja koji se zbivaju oko njega. U interaktivne igračke možeš staviti i cijeli njegov obrok pa mu osigurati dva ili tri puta dnevno mentalnu zabavu. Nakon igre interaktivnim igračkama pas će sigurno biti umoran, zadovoljan i moći će mirno i bezbrižno odmarati.

Interaktivnim igračkama možeš jednako tako zabaviti i mačke. Njihove interaktivne igračke su nešto jednostavnije nego pseće, ali su jednako tako učinkovite i odlične za mentalno umaranje. Maca će najčešće koristiti svoje šape kako bi došla do hrane koja se nalazi unutar igračke i ukoliko je dovoljno uporna može se zabavljati dugo vremena. Osim što će se mentalno umoriti, sigurno će se i fizički umoriti dok trči po kući i igra se interaktivnom lopticom. Igračku joj možeš dati navečer, prije nego idete spavati pa će i ona nakon zabavne i umarajuće igre otići spavati. Mentalna igra će biti korisna i za tebe i za tvoju macu.

Iako su interaktivne igračke odličan način kako potrošiti višak nakupljene energije tvog ljubimca, on ti sigurno neće zamjeriti ako mu ih ponudiš i uz njegove redovne šetnje i svakodnevne aktivnosti. Mentalno umaranje donosi isključivo pozitivne stvari za tvog ljubimca, a dodatno umaranje i miran san mu sigurno neće škoditi.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.