Idealne pasmine pasa za stan

Živiš u stanu i razmišljaš o nabavci psa, no brine te potencijalno linjanje? U nastavku saznaj koje se pasmine manje linjaju.

šnaucer u dnevnom boravku

Kada se ljudi odluče imati psa u stanu, često ih zabrinjava opadanje dlake njihovog budućeg ljubimca. Psi se linjaju najčešće dva puta godišnje, u proljeće i jesen, kada odbacuju staro krzno i stvaraju novo, prilagođeno nadolazećem godišnjem dobu. Kod pasa koji žive u stanu, u klimatiziranom i grijanom prostoru, linjanje često bude prisutno tijekom cijele godine, a intenzitet mu se poveća u proljeće i jesen. U periodu linjanja potrebno je češće usisavati podove i namještaj te održavati čistoću doma. Ako te smetaju dlake u kućanstvu, psi kojima ne opada dlaka bit će idealan odabir za tebe.

Druga stvar koja često zabrinjava nove vlasnika pasa je buka koju stvaraju lajanjem. Hoće li pas ometati članove kućanstva, hoće li zbog laveža biti problema sa susjedima? Neke pasmine su glasnije i sklonije čestom lajanju dok su neke tiše. Pri odabiru željene pasmine u obzir treba uzeti i njen temperament te sklonost lajanju. No, svakog psa se uz pravilan i dosljedan odgoj može naučiti da u stanu bude miran i tih.

"Psi se linjaju najčešće dva puta godišnje, u proljeće i jesen, kada odbacuju staro krzno i stvaraju novo, prilagođeno nadolazećem godišnjem dobu. Kod pasa koji žive u stanu, u klimatiziranom i grijanom prostoru, linjanje često bude prisutno tijekom cijele godine, a intenzitet mu se poveća u proljeće i jesen."

Kod odabira novog ljubimca važno je razmisliti i kakve su tvoje navike, jesi li aktivna osoba ili više voliš vrijeme provoditi uz knjigu i televizor. Aktivan pas će uz manje aktivnog čovjeka imati puno nepotrošene energije zbog koje može postati destruktivan ili razviti probleme u ponašanju. Manje aktivan pas neće moći pratiti tempo svog aktivnog čovjeka te će konstantno biti iscrpljen. Svakako trebaš odabrati pasminu koja će imati jednaku razinu energije kao i ti, kako bi vam suživot bio ugodan i kako biste oboje bili sretni i zadovoljni.

yorki u stanu

Izvor fotografije: Unsplash

Općenito gledajući, psi manjeg rasta lakše će se prilagoditi životu u stanu. Imat će više prostora za sebe i lakše će se zabaviti kada te nema kod kuće. Ako odabereš manju pasminu s istom razinom energije kao i ti, koja se uz to ne linja, sigurno nećeš pogriješiti. Neke od simpatičnih, malih pasmina koje se ne linjaju su bišon, maltezer, havanezer, patuljasti šnaucer, jorkširski terijer, mali ili toy pudl, zapadnoškotski bijeli terijer i shih-tzu. No, to što se ne linjaju ne znači da ne treba voditi brigu o njihovoj dlaci. Naprotiv, treba ih redovito četkati, šišati ili trimati, ovisno o tipu dlake. Ako ti je uz linjanje važan faktor i lajanje, odaberi pasmine koje minimalno ili gotovo uopće ne laju, kao što su basenji, tulearski pas ili whippet.

Za koju god pasminu se odlučiš, svakako prije konačne odluke dobro promisli i odaberi psa koji će najbolje odgovarati tvojim željama, ali i životnim navikama. Jedino tako možeš biti siguran da ćeš uživati u svakom trenutku suživota s novim ljubimcem te da će tvoj najbolji prijatelj biti sretan, ispunjen i zadovoljan.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.