Pravilna prehrana ljubimaca

Odrastanjem ljubimca mijenjaju mu se i prehrambene navike

Pravilna prehrana ljubimaca

Uravnotežena prehrana važna je za zdrav organizam svake dobi.

Naši kućni ljubimci trebaju različitu prehranu, ovisno o njihovoj starosnoj dobi. Dok su bebe i juniori, potreban im je veći udio bjelančevina i masti u hrani kako bi dobili dovoljno energije za rast i razvoj cijelog organizma i kako bi mogli biti snažni i zaigrani kroz taj period rasta.

Uz povećan udio bjelančevina i masti, povećan je i udio kalcija i fosfora kako bi se koštani sustav pravilno razvio i kako ne bi došlo do krivih stavova nogu i sličnih problema. U tom periodu izuzetno je bitno da je hrana izbalansirana i da sadrži kvalitetan izvor životinjskih bjelančevina. Na taj način će naši nestašni juniori dobiti sve potrebne hranjive tvari kako bi izrasli u jake i zdrave ljubimce.

Kada izađu iz junior faze i postanu odrasli, mijenjaju im se i potrebe. Završio je rast i razvoj tako da je potrebna razina hranjivih tvari ona koja će održavati normalne funkcije organizma. Udio bjelančevina i masti u hrani se smanjuje, isto tako i udio kalcija i fosfora. Koliki će biti potreban udio bjalnčevina i masti u hrani ovisi o tome koje je pasmine naš ljubimac, kolikog je rasta i koliko je aktivan tijekom dana. Uravnotežena prehrana je i dalje izrazito bitna kako bi naš ljubimac ostao zdrav i vitalan, samo se omjeri hranjivih tvari mijenjaju.

Zadnja dob koja čeka naše ljubimce je seniorska dob. Naši ljubimci se u toj starijoj dobi smiruju, manje su aktivni, više odmaraju i prehrambene potrebe im se ponovno mijenjaju. Udio bjelančevina i masti u hrani se ponovno smanjuje jer su i energetske potrebe starijih ljubimaca puno manje. Često je u senior hrane dodan L-karnitin koji potiče metabolizam masti i sprječava nakupljanje masnog tkiva kako ne bi došlo do debljanja što može biti štetno za starije životinje. Povećane su i razine glukozamina i hondroitina koji su potpora starim zglobovima kako bi se ljubimci lakše kretali i kako bi ih zglobovi manje bolili. U starijoj dobi uvijek možeš uz hranu ljubimcu dati i vitaminsko-mineralne preparate koji će služiti kao potpora imunitetu i cijelom organizmu. Tvoj ljubimac će ti sigurno biti zahvalan.

Koje god dobi bio tvoj ljubimac, uravnotežena prehrana je najbitnija za njegovo zdravlje. Kroz pravilnu prehranu dobit će sve hranjive tvari koje su mu potrebne. Ako ga hraniš manje kvalitetnom hranom, postoji mogućnost da neće dobiti sve potrebne nutrijente i da će organizam odreagirati negativno tako što će nastati određeni problemi u njemu.

Kao i kod ljudi, prehrana je baza zdravlja i bitno je obratiti pozornost na kvalitetu hrane koju dajemo svom ljubimcu.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.