Štenac u novom domu

Stpljenjem i smirenošću do veselog i opuštenog šteneta

Štenac u novom domu

Omogući svom štencu da slobodno istražuje okolinu i stekne povjerenje u tebe i ostale ukućane.

Odlučio si obogatiti život novim kućnim ljubimcem, slatkim štenetom. Doveo si ga u svoj dom i nisi siguran kako se ponašati prvih dana? Pročitaj sljedeće savjete koji će ti pomoći u tome.

Najbitnije je da mu daš vremena da se navikne na tebe, ostale ukućane i novi prostor u kojem se našao. Nemoj forsirati kontakt, vikati, lupati kako ga ne bi uplašio. Sigurno si oduševljen i želiš izraziti svoje veselje, ali imaj na umu da glasni zvukovi mogu biti izrazito zastrašujući za malo štene koje je zbunjeno situacijom u kojoj se našlo. Ponudi mu igračku, poslasticu, pričaj mu nježnim, tihim tonovima i sigurno će se prije opustiti i doći k tebi.

Puno različitih igračaka će mu omogućiti da bude radoznao, da isprobava različite materijale i zvukove koje proizvode igračke i na taj način će se ohrabriti i uvidjeti da svijet oko njega ipak nije toliko strašan.

Osiguraj mu njegov kutak u koji ćeš mu staviti krevetić ili dekicu, kako bi se mogao opušteno odmoriti i kako bi imao svoj dio doma u kojem će biti siguran i gdje će imati mir. Dok su mali, štenci puno spavaju i san im je bitan za rast i razvoj. Nemoj ih uznemiravati dok spavaju, koliko god slatki i neodoljivi bili.

Pokaži mu gdje se nalazi zdjelica s vodom, kako bi mogao piti kad ožedni i daj mu hranu iz samo njegove zdjelice. Nakon što se najeo, sigurno će mu biti sila pa ga odvedi van na travu kako bi obavio nuždu ili mu pokaži gdje si mu smjestio pelenu na koju će obavljati nuždu kod kuće. Isto će se dogoditi i nakon spavanja i nakon igre, pa ponavljajte ritual učenja obavljanja nužde u tim situacijama. Kod privikavanja na pelenu pomoći ti mogu privlačna sredstva, poput Trixie privlačnih kapi, koja ćeš nakapati na pelenu i koja će privući štene da obavi nuždu na nju.

Stavi mu ogrlicu dok ste kod kuće i obilno ga nagradi za to. Prvi dan nemoj forsirati šetnju, ako se štene ne osjeća ugodno, ali mu slobodno stavi ogrlicu da ju poveže s nagradicama i prihvati kao dio svakodnevnice.

Oboružaj se strpljenjem. Neki štenci će biti jako radoznali i druželjubivi već od prvog trenutka kad ih dovedeš u svoj dom, dok će nekima trebati više vremena kako bi se opustili. Pokušaj biti što nježniji, opušteniji i dopusti štencu da odredi tempo vašeg zajedničkog druženja. Time ćeš izgraditi međusobno povjerenje i dobiti psa koji će u tebi naći sigurnost, stabilnost i najboljeg prijatelja za cijeli život.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.