Rezanje noktiju ne mora biti noćna mora

Naučite vašeg ljubimca da rezanje noktiju nije ništa strašnije nego bilo koji drugi zabavan trik.

Rezanje noktiju ne mora biti noćna mora

Kao i nama, i našim ljubimcima nokti konstantno rastu. Ovisno o genetici, nekima rastu brže, nekima sporije. Ukoliko ljubimac izlazi van, dio noktiju će potrošiti hodajući i trčeći po tvrdim podlogama ili grebući drveće, no ukoliko ljubimac boravi pretežno u kući ili se kreće po mekanim podlogama, nokte će mu trebati skratiti.

Ukoliko čujete nokte vašeg psa kako „kuckaju“ po podu dok šeta, znate da su predugački. Ako vaša mačka zapinje za tepih ili namještaj dok hoda po njima, znate da su joj nokti predugački.

Rezanje noktiju većini ljubimaca predstavlja izraziti stres i ne vole kad im se režu nokti. To im nije prirodna radnja, zvuk škarica za nokte nije ugodan i sam čin dok im držite šapu i režete nokte predstavlja im neugodu. Donosimo vam par trikova kako možete naučiti svog ljubimca da zavoli rezanje noktiju i olakšati si taj stresan postupak.

Povežite škarice za nokte s nečim pozitivnim. Obavezno koristite škarice za nokte prilagođene kućnim ljubimcima jer one smanjuju mogućnost nezgode zbog blokatora za nokat koji imaju i oblikom su prilagođene obliku noktiju naših ljubimaca. Škarice za nokte za ljude su drugačijeg oblika i mogu ozlijediti nokat vašeg ljubimca. Oboružajte se poslasticama i krenite s treningom. Uzmite škarice za nokte u ruku i pokažite ih ljubimcu. Za svaki interes koji ljubimac pokaže dajte mu nagradu. Neka pomiriši škarice, dotakne ih šapom, njuškom, bilo kakvu interakciju pohvalite i nagradite. Na taj način ćete stvoriti pozitivnu asocijaciju sa škaricama.

Nakon što je ljubimac zaključio da su škarice za nokte super, krenite korak dalje. U jednu ruku uzmite škarice, a drugom rukom primite šapu vašeg ljubimca. Nagradite ljubimca! Nek mu držanje škarica i njegove šape postane zabavno i nimalo stresno, jer mu donosi brojne poslastice koje su zapravo besplatne jer nije ništa radio da bi ih dobio.

Kada mu je i taj korak postao zabavan, dotaknite škaricama jedan nokat. Ponavljate vježbu sve dok niste dotaknuli sve nokte i dok vašem ljubimcu to nije postalo zabavno i zanimljivo.

Kad je ljubimac postao siguran i sretan kroz sve ove navedene korake, pokušajte odrezati mali komadić nokta i obilno nagradite ljubimca. Na ovom koraku se zadržite najdulje vremena. Ponovite trening na svim prstima svih šapa i nemojte brzati. Neka se ljubimac navikne na zvuk koji proizvode škarice dok režu nokte i neka dobiva puno poslastica za to. Kad se ljubimac skroz opusti i u ovoj vježbi, možete krenuti sa ozbiljnim rezanjem noktiju. I kad vam se ljubimac privikne na rezanje noktiju, svejedno ga nastavite nagrađivati kako bi mu ta radnja ostala pozitivna i zabavna do kraja života.

U učenju rezanja noktiju može vam pomoći i podloga za lizanje poput Lick'n'Snack podloge proizvođača Trixie. Nju možete namazati finom paštetom ili konzervom, dati ljubimcu da liže i zabavlja se, a vi za to vrijeme polako režete nokte i stvarate pozitivnu povezanost rezanja noktiju s hranom.

Neki ljubimci će prije prihvatiti rezanje noktiju, dok će nekima trebati više vremena. Nemojte žuriti, oboružajte se finim poslasticama i strpljenjem, osigurajte dovoljno vremena sebi da se usavršite u rezanju noktiju i psu da prihvati tu radnju kao normalnu i zabavnu. Na taj način ćete moći održavati zdravu duljinu noktiju vašeg ljubimca bez da i on i vi budete pod nepotrebnim stresom.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.