Sirova prehrana ne čini ljubimce agresivnima

Odaberite uravnoteženu hranu za vašeg ljubimca, bila ona sirova, dehidrirana ili konzervirana, kako bi mu osigurali dug i zdrav život.

Sirova prehrana ne čini ljubimce agresivnima

Opće je poznato kako pse i mačke možemo hraniti suhom ili mokrom hranom prilagođenom njihovim potrebama. No, jeste li znali da ih možemo hraniti i sirovom hranom?

Sirova prehrana poznata i kao BARF prehrana (BARF znači Biologically Appropriate Raw Food ili Bones And Raw Food) biološki je prikladna prehrana koja se bazira na imitaciji urođenog hranjenja vukova od kojih su nastali psi. Objedinjuje cijeli plijen odnosno meso, kosti i iznutrice. Uz to se može dodati povrće, voće, svježi sir, jaja, kefir i slične zdrave namirnice.

Sirove obroke možete raditi sami kod kuće, a možete ih i kupiti u dućanima za kućne ljubimce. Kupovni sirovi obroci su izbalansirani i biološki ispravni. Prodaju se zamrznuti, kod kuće ih je potrebno odmrznuti i poslužiti svom ljubimcu. Odmrzavaju se na sobnoj temperaturi, eventualno u posudi s vodom. Termički se ne obrađuju, ne podgrijavaju se u mikrovalnoj pećnici niti se kuhaju. Poslužuju se ljubimcu isključivo sirovi jer se na taj način očuvaju hranjive tvari koje bi se termičkom obradom izgubile. U ZOOCITY dućanima možete pronaći sirovu hranu Graf Barf proizvođača koja je ukusna, mikrobiološki ispravna i odlična za vašeg psa.

Ukoliko se odlučiš za samostalno slaganje sirovih obroka, potrebno je paziti da oni budu uravnoteženi. Moraš izbalansirati bjelančevine, ugljikohidrate, vitamine, minerale i ostale hranjive tvari. Također, trebalo bi i rotirati vrste mesa koje daješ svom ljubimcu kako bi mu osigurali različite izvore bjelančevina i različite hranjive tvari koje donosi određena vrsta mesa. Uz to morate paziti iz kojeg izvora nabavljaš meso, s obzirom da ga ljubimcu poslužuješ sirovog, kako bi bili sigurni da je ono kvalitetno i mikrobiološki ispravno.

Hranjenje sirovom hranom donosi brojne benefite za zdravlje tvog ljubimca, no ima i neke nedostatke. Ukoliko sami slažete obroke, morate posjedovati određeno nutricionističko znanje kako bi osigurali tvom psu ili mački zdrav i izbalansiran obrok. Za skladištenje sirove hrane potreban vam je zamrzivač, a ukoliko imate psa velike pasmine to može predstavljati problem jer će vam trebati puno prostora za čuvanje njegove hrane. Kod odlaska na dulja putovanja dolazimo do problema transporta sirove hrane bez da se putem odmrzne i do pitanja imate li gdje smjestiti svu tu smrznutu hranu na svom odredištu.

Za koji god tip prehrane se odlučili, pobrinite se da obrok koji servirate svom ljubimcu bude uravnotežen. Ukoliko mu dajete izbalansiranu hranu prilagođenu njegovim potrebama, sigurno ćete imati zdravog ljubimca koji će zadovoljno polizati brk i sretno mahati repom poslije svakog obroka.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.