Smijem li kupati svog hrčka?

Zanima te smiješ li kupati svog hrčka? Veterinarka Maja ti daje odgovor na pitanje i donosi zanimljivosti o ovoj simpatičnoj životinjici.

Hrčak se igra ispred kućice

Hrčak je mala, simpatična životinja iz reda glodavaca. Izrazito je veseo, aktivan, zaigran i nestašan. Čest je stanovnik naših domova i jedan od omiljenih kućnih ljubimaca. Hrčak je, kao i većina ostalih glodavaca, aktivan u sumrak i tijekom noći. Što znači da će preko dana spavati. Kad imaš hrčka za kućnog ljubimca važno je da prihvatiš njegov bioritam i družiš se s njim onda kada je budan. 

Njegovo krzno je gusto i mekano na dodir pa ćeš sigurno uživati u maženju svog ljubimca. S obzirom da u prirodi njegovi neprijatelji dolaze većinom iz zraka, svog malog ljubimca obavezno primaj odozdo kako se ne bi prepao i kako bi stekao povjerenje u tebe. Za dobar odnos sa hrčkom trebat ćeš puno strpljenja i nježnosti, tako ćete oboje uživati u zajedničkim trenutcima. Najčešći hrčci kućni ljubimci su roborovski, ruski i sirijski hrčak. Žive u prosjeku 2 do 3 godine što je, složit ćeš se, prekratko.

S obzirom da je hrčak izrazito aktivna životinja, treba mu prostrana nastamba s puno drvenih igračaka i kućicom u kojoj će spavati i spremati svoju hranu. Uz zdjelicu za hranu i pojilicu za vodu obavezno mu treba i kolut na kojem će trčati te trošiti višak energije. Svakako mu osiguraj hranu prilagođenu vrsti i pregršt sijena u kojem će se igrati i kojeg se grickati te tako trošiti svoje zube koji mu rastu tijekom cijelog života. Uz hranu koju možeš nabaviti u ZOOCITY-u, svom ljubimcu slobodno ponudi svježe voće, povrće, komadić kravljeg sira ili kuhane piletine. Hrčak je glodavac koji ne jede samo biljnu hranu već mu u prehrani trebaju i životinjske bjelančevine. Izrazito je važno da redovito mijenjaš stelju u njegovoj nastambi i održavaš ju čistom kako bi tvoj ljubimac bio sretan i zadovoljan.

Ako se pitaš trebaš li svog hrčka kupati, odgovor je ne! Hrčak je izrazito uredna životinja i sam će se čistiti i uređivati svoje krzno više puta dnevno. Kupanje vodom i šamponom nikako nije preporučljivo. To ćeš raditi samo ako se na krznu tvog ljubimca nađe nešto što on ne može samostalno očistiti.

"Hrčak se kupa isključivo u kupki od pijeska. U posudu stavi pijesak za glodavce i ponudi mu je jednom dnevno kako bi se okupao i očistio svoje krzno od masnoća. Tvoj ljubimac će obožavati kupanje u pijesku i s užitkom se valjati u njemu. Na taj način će uvijek biti čist, uredan i sretan!"

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.