Izmjena zubi

Igračkama i poslasticama olakšajte štenetu izmjenu zubi

Izmjena zubi

Nestašno štene ti je izgrizlo najdraže papuče? Problem se vjerojatno krije unutar usta.

Štenci se rađaju bez zuba. Mliječni zubići im počnu izbijati u dobi od 20 do 30 dana. Oni su mali, oštri, šiljati i nezgodni, što brzo shvatiš kroz igru. U dobi od oko 4 mjeseca počinju ispadati, a kompletno trajno zubalo izbija u dobi oko 9 mjeseci. Točan period ispadanja mliječnih i izbijanja trajnih zubi je individualan i razlikuje se kod svakog štenca. U tom periodu zna doći do krvarenja zubnog mesa, što je normalna pojava. Zube koji ispadnu možeš pronaći na igrački, u krevetiću, a možda nećeš pronaći niti jedan jer ih štenci često progutaju.

U periodu ispadanja mliječnih zuba, zubno meso svrbi, boli, smeta i zbog toga štenci imaju potrebu gristi nas, našu obuću, namještaj i ostale stvari koje ne bi smjeli. Ovo je idealan period za naučiti štene da se naše stvari ne diraju, a da se za žvakanje i igru koriste igračke. Možeš mu ponuditi razne dentalne igračke koje su napravljene od mekane gume i imaju puno proreza u koje zubići propadaju dok se štene igra i na taj način si masira zubno meso i olakšava neugodu koju osjeća. Dobar izbor su i platneni čvorovi i špage s kojima se možeš natezati sa štenetom ili ga pustiti da se sam zabavlja žvačući ih. Zvučne lateks igračke su također odličan izbor jer su štenetu zabavne, a ujedno i masiraju desni. Plišanci mogu biti izvrstan izbor za igru, ali i mekani prijatelji za odmor nakon igre. Ono što je bitno je da štenetu osiguraš što više različitih igračaka i da ga potičeš da se igra s njima. Na taj način će steći naviku igranja igračkama i neće dirati tvoje stvari i pokućstvo.

Štene možeš zabaviti i poslasticama od goveđe kože. One su tvrde i dok ih štene žvače će mu masirati desni i olakšati izmjenu mliječnih zubića.

Ovo je također idealan period da kreneš s učenjem četkanja zubi koje će štenetu čak i pasati jer će mu masirati desni i umanjiti svrab i bolnost.

U periodu izmjene mliječnih zubi trebali bi ponekad otvoriti usta štenetu i pogledati kako izgleda zubno meso, jesu li svi zubići zdravi i čitavi. Zna se dogoditi da trajni zub izraste dok mliječni još nije ispao. Ako dođe do toga, treba zub češće provjeravati i vidjeti hoće li mliječni zub sam ispasti, što se najčešće i dogodi. Rijetko kad je potrebna veterinarska intervencija ukoliko trajni zub ukliješti mliječni i on ne može sam ispasti. Takvi problemi se uglavnom događaju na očnjacima.

Period izmjene zubi zna biti prilično stresan za štene koje ne razumije šta mu se događa i zašto ga toliko svrbi zubno meso, ali je baš iz toga razloga odlična prilika da se kroz igru povežeš sa svojim ljubimcem i naučiš ga da je igra s tobom najzabavniji dio njegovog dana.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.