Što je mačja metvica i kako je koristiti?

Mačja metvica - u današnjem blogu saznaj što je catnip i kako je koristiti!

mačka i mačja metvica

Ako je tvoj najbolji prijatelj mačka, sigurno si već čuo za mačju metvicu. Mačja metvica je biljka Nepeta cataria koju mace jednostavno obožavaju. Vole je svježu, sušenu ili u obliku spreja. A vole ju i gotovo sve životinje iz porodice mačaka, ne samo naše domaće mačke.

Mačja metvica sadrži nepetalakton, prirodni repelent kojeg biljke proizvode kako bi se obranile od insekata. Kod mačaka on ima potpuno suprotan, privlačan učinak. Nakon što pomirišu metvicu, mačke ju počnu lizati, jesti, grebati, valjati se po njoj, trljati obraze u nju, igrati se s njom te zaigrano presti i mijaukati. Mačja metvica ih apsolutno oduševljava! Zbog efekta koji ima na mačke, čestu ju nazivaju i mačjom drogom.
Zašto mačke tako reagiraju na mačju metvicu znanstveno nije potvrđeno. Dokazano je da se jačina reakcije na mačju metvicu prenosi genetski. Dok mačke u prirodi love, dugo se zadržavaju u pozi vrebanja kada su izložene raznim insektima. Smatra se kako su se valjale u mačju metvicu da bi iskoristile njena repelentna svojstva i na taj način se zaštitile. Učinak mačje metvice na ponašanje mačke došao je kao zabavna nuspojava.

Najsnažniji učinak mačje metvice traje u prosjeku 5 do 15 minuta. Nakon toga dolazi do zasićenja organizma i sljedećih nekoliko sati mačka neće reagirati na mačju metvicu. Kod trećine odraslih mačaka efekt mačje metvice neće biti vidljiv. Isto tako mačići mlađi od 2 - 3 mjeseca neće ragirati na nju. Sve ostale mačke uživat će u mačjoj metvici.

"Zašto mačke tako reagiraju na mačju metvicu znanstveno nije potvrđeno. Dokazano je da se jačina reakcije na mačju metvicu prenosi genetski. Dok mačke u prirodi love, dugo se zadržavaju u pozi vrebanja kada su izložene raznim insektima. Smatra se kako su se valjale u mačju metvicu da bi iskoristile njena repelentna svojstva i na taj način se zaštitile. Učinak mačje metvice na ponašanje mačke došao je kao zabavna nuspojava."

Mačja metvica, osim što je izrazito zabavna, može ti i pomoći u svakodnevnom suživotu s tvojom ljubimicom. Sušenu mačju metvicu ili onu u spreju možeš posipati ili špricati na grebalicu, jastuk i krevetić tvoje mačke. Time ćeš ju potaknuti da grebe grebalicu, a ne tvoje stvari i namještaj. Uz mačju metvicu za spavanje će umjesto tvog kreveta radije odabrati svoj ležaj. Ako imaš vrt ili balkon, možeš posaditi biljku mačje metvice pa ćeš uvijek imati svježe lišće koje možeš ponuditi svojoj maci.

Odličan odabir su i igračke koje sadrže mačju metvicu. Mačja metvica će dodatno poticati na igru i učiniti ju još zabavnijim. Odabrati možeš razne plišane igračke ili loptice s mačjom metvicom te svojoj ljubimici osigurati sate zabave.

Za koju god opciju se odlučiš, sigurni smo da se tvoja maca neće buniti. Dapače, bit će sretna i zaigrana. Mačju metvicu u svim njenim oblicima potraži u tebi najbližoj poslovnici ZOOCITY-a.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.