Što su i kako odabrati feromone za mačke?

Feromoni su spojevi koje životinje izlučuju kako bi drugoj životinji prenijele informaciju ili kada je želi umiriti i opustiti.

 

 

Slatka maca i gramofon

Mačke su izrazito znatiželjne i aktivne životinje. Vole istraživati svoju okolinu, igrati se, zabavljati se i nakon toga se odmarati. Veoma su neovisne, često i tvrdoglave. Gotovo uvijek su neustrašive, hrabro kreću u situacije koje čak mogu biti i opasne za njih. Svakako imaju jedinstven karakter.

Iako su pune samopouzdanja, ponekad neće biti hrabre. Mačke najviše vole rutinu. Sretne su i zadovoljne kad im je svaki dan isti. Najčešće pokazuju strah ako se u njihovom životu dogodi neka nagla promjena, kad prestane dobro poznata rutina.

Svaka promjena tvojoj mački može izazvati stres. Obrok koji joj daješ u drugo vrijeme, premjestiš igračke, grebalice, krevetić i ostale njene stvari, nisi tu za maženje ili igru kad ona to poželi, dovedeš novog člana obitelji, sve to može uzrokovati stes tvojoj ljubimici. Isto tako, može se preplašiti i biti pod stresom zbog naglih pokreta ili glasnih zvukova.

Mačke koje su pod stresom često se skrivaju na neko mračno, povučeno mjesto. Najčešće sigurnost pronalaze ispod kreveta ili iza ormara. Kada su prestrašene i pod stresom ne žele ti doći ni ako ih zoveš, ne žele se maziti niti jesti čak ni kada im ponudiš najfiniju poslasticu. Iz svog skrovišta izaći će tek kada se opuste i ponovno ohrabre. Mačke pod stresom često znaju i grebati namještaj koji inače ne grebu ili urinirati izvan svojeg WC-a.

Svaka promjena tvojoj mački može izazvati stres. Obrok koji joj daješ u drugo vrijeme, premjestiš igračke, grebalice, krevetić i ostale njene stvari, nisi tu za maženje ili igru kad ona to poželi, dovedeš novog člana obitelji, sve to može uzrokovati stes tvojoj ljubimici. Isto tako, može se preplašiti i biti pod stresom zbog naglih pokreta ili glasnih zvukova.

mačka na kaučuIzvor fotografije: Unsplash

Kad je tvoja ljubimica pod stresom, moraš biti strpljiv. Daj joj vremena da se ohrabri i sama ti priđe. Ako je stres uzrokovao strah od naglih pokreta, budi oprezan u njenoj blizini i pokušaj se kretati tako da je ne preplašiš. Ako je pod stresom zbog glasnih zvukova pomoći joj možeš tako što ćeš spustiti rolete u prostoriji u kojoj se nalazi i pustiti muziku kako bi što manje čula strašne zvukove. Kada je uzrok stresa preseljenje ili dolazak novog člana obitelji pokušaj tu promjenu napraviti postepeno, kako bi tvoja maca imala dovoljno vremena za prilagodbu. Koji god bio uzrok stresa važno je da se prilagođiš situaciji, pokušaš pomoći ako možeš i ostaviš svojoj maci dovoljno vremena da se ohrabri i prebrodi stresnu situaciju.

Od velike pomoći u stresnim situacijama mogu biti i proizvodi na bazi mačjih feromona. Feromoni su spojevi koje životinje izlučuju kako bi drugoj životinji prenijele informaciju ili kada je želi umiriti i opustiti. Mačji feromoni koji se koriste u preparatima su oni koje mačka ispušta na području lica kad se trlja o namještaj, ljude ili druge mačke.

Feromoni za mačke dolaze u obliku raspršivača i spreja. Raspršivač se uključi u struju u prostoriji gdje u tvojem domu mačka najčešće boravi. On će joj pružiti dugoročnu utjehu i smirenje. Raspršivač je potrebno koristiti kontinuirano kako bi svaka stresna situacija tvojoj maci bila manje strašna te kako bi lakše i brže prebrodila svoje strahove.

Feromoni u spreju odlično su rješenje kad je mački potrebna pomoć da ostane mirna tijekom putovanja. Sprej se nanosi po automobilu, torbi, transporteru ili ležaju na kojem mačka boravi dok putujete. Možeš ga koristiti i u svom domu kad želiš spriječiti uriniranje ili grebanje namještaja.

Feromoni za mačke odličan su odabir u situacijama kada je tvoja najbolja prijateljica pod stresom. Ne mogu joj naškoditi, a sigurno će je ohrabriti, opustiti i umiriti. Uz tvoju podršku, dovoljno vremena i uz pomoć mačjih feromona nema te strašne situacije koju tvoja ljubimica neće moći savladati.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.