Kako koristiti pijesak za mačke?

Mačke su vrlo uredne životinje zato je važno osigurati im WC s pijeskom. Danas ti otkrivamo kako koristiti pijesak za mačke.

mačka leži i odmara

Mačke su izuzetno čiste životinje, provode sate i sate čisteći i uređujući se. Isto tako, nuždu vrše u rahloj podlozi kako bi mogle zakopati i sakriti svoje tragove. Iz tog razloga mačke koje žive u kući ili stanu obavezno moraju imati svoj WC u kojem se nalazi pijesak za mačke. Posuda za pijesak, popularno zvana WC, može biti otvorenog i zatvorenog tipa. Važno ju je smjestiti na mirno mjesto kako bi tvoja mačka mogla vršiti nuždu bez ometanja. Uz WC treba ti i lopatica kojom ćeš ga čistiti, a odabir pijeska prepusti svojoj ljubimici.

Postoje tri osnovne vrste pijeska - organski, na bazi bentonitne gline i silikatni. Najčešća i najtraženija vrsta pijeska je ona na bazi bentonitne gline. Takav pijesak se gruda, odlično neutralizira neugodne mirise i minimalno se praši. Uz to je i ugodan za mačje šape. Može biti bez mirisa ili s dodanim mirisima. Organski pijesak napravljen je od biljnih vlakana. Dolazi u obliku grudajućih granula ili peleta koje se raspadaju kada se namoče. Neke vrste takvog pijeska su i biorazgradive. On ima nešto manju moć upijanja i neutralizacije neugodnih mirisa te se više praši nego bentonitni pijesak. Silikatni pijesak je pak napravljen od silikatnih kristala koji upijaju tekućinu. On ima veliku moć upijanja, no jednom kada se kristali napune tekućinom ne mogu više primati dodatnu tekućinu.

Kod odabira pijeska svakako u obzir uzmi mišljenje tvoje ljubimice. Neke mačke bez problema vrše nuždu u silikatni pijesak dok će drugima biti pregrub za šape. Nekima neće smetati pijesak s mirisom dok će druge odbijati koristiti mirisni pijesak. Neke će pak odlično prihvatiti organski pijesak dok će ga druge doživljavati kao igračku ili međuobrok. Svakako promatraj svoju ljubimicu i vidi koji će joj pijesak najbolje odgovarati, tako sigurno nećeš pogriješiti pri odabiru.

mačke se igraju

Izvor fotografije: Pexels

Za prvo punjenje WC-a trebat će ti nešto veća količina pijeska. Sloj pijeska trebao bi biti barem 5 cm kako bi pijesak optimalno djelovao, a kod nekih vrsta pijeska trebat će ga i više. Većina mačaka instinktivno će vršiti nuždu u WC dok će neke na to trebati priviknuti. Najbolji način je da svojoj ljubimici pokažeš gdje se nalazi pijesak te joj osiguraš mir kako bi neometano mogla istražiti i isprobati WC. Više o samom WC-u saznaj u našem članku Učenje mačke na WC.

Nakon prvog punjenja i privikavanja mace, WC je potrebno svakodnevno čistiti i održavati urednim. Kod pijeska na bazi bentonitne gline svakodnevno trebaš ukloniti izmet i grude, po potrebi nadopuniti pijesak, a cijeli sadržaj zamijeniti jednom u mjesec do mjesec i pol dana. Čišćenje organskog pijeska ovisi o njegovom obliku. Kod onog koji se gruda postupaš jednako kao i kod pijeska na bazi bentonitne gline, a cijeli sadržaj trebaš promijeniti jednom u otprilike dva tjedna. Organski pijesak u obliku peleta trebaš redovito prosijavati kako bi izbacio raspadnute, mokre pelete. Silikatni pijesak je pak potrebno svakodnevno miješati kako bi se tekućina ravnomjerno upijala u kristale te minimalno jednom mjesečno promijeniti kompletan sadržaj WC-a. Trajanje mu se može produljiti ako ga se izloži direktnom sunčevom svjetlu kako bi isparila tekućina iz kristala. Koji god pijesak koristiš, WC trebaš redovito prati. Tako ćeš održavati njegovu higijenu i osigurati da tvoja ljubimica bude sretna i zdrava.

"Za prvo punjenje WC-a trebat će ti nešto veća količina pijeska. Sloj pijeska trebao bi biti barem 5 cm kako bi pijesak optimalno djelovao, a kod nekih vrsta pijeska trebat će ga i više. Većina mačaka instinktivno će vršiti nuždu u WC dok će neke na to trebati priviknuti. Najbolji način je da svojoj ljubimici pokažeš gdje se nalazi pijesak te joj osiguraš mir kako bi neometano mogla istražiti i isprobati WC."

Nameće se pitanje gdje zbrinuti nečisti mačji pijesak? Ako koristiš biorazgradivi organski pijesak, grude možeš bacati u WC školjku. One će se u doticaju s vodom razgraditi. Izmet, grude ostalih vrsta pijeska i silikatni pijesak obavezno odlaži u miješani otpad. Biootpad nije prikladan za zbrinjavanje mačjeg pijeska.

S obzirom na specifičan karakter i životne navike mačaka, osim kvalitetne hrane, puno igračaka i ljubavi svojoj mački obavezno osiguraj adekvatno mjesto za vršenje nužde. Mačke koje izlaze van same pronalaze odgovarajuće mjesto dok mačke koje žive unutra ovise o nama. Kvalitetan WC smješten na mirno mjesto te pijesak kojeg tvoja ljubimica preferira osigurat će da bude zdrava, sretna i zadovoljna.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.