Zaljubljenici u sport, znate li što je canicross?

Canicross je sve popularnija sportska disciplina u kojoj sudjeluju ljudi i njihovi psi. Donosimo ti najbitnije činjenice o canicrossu.

Zaljubljenici u sport, znate li što je canicross?

Svi znamo da je vrlo važno biti fizički aktivan, no ponekad bude teško natjerati se na trening. Zašto ne bi pitao svog ljubimca za pomoć? Naime, psi jako vole trčati, igrati se, odlaziti u prirodu, družiti se s drugim psima te uživati na svježem zraku. Jesi li razmišljao o tome da spojiš ugodno s korisnim i odvedeš svog psa u prirodu na jedan canicross? Koristit će i tebi za održavanje kondicije, a tvoj će pas biti veoma zadovoljan!

 

Canicross – za ljubitelje prirode i sporta!

Canicross je mlada sportska disciplina koja se razvila iz treninga pasa za zimske sportove (vuča zaprega) te je vrlo brzo prepoznat kao vrlo korisna i zanimljiva disciplina za sve trkače rekreativce koji imaju pse. Canicross utrke najčešće se trče na kraćim trail ili makadamskim stazama (do 7 kilometara), a vrlo je važno pripremiti svu potrebnu opremu kako bi i tebi i tvom psu bilo što jednostavnije trčati.

Izvor fotografije: Canicross Croatia

 

Koja su osnovna pravila canicrossa?

Za početak, bitno je naglasiti da je vrlo važno pridržavati se canicross pravila te je zabranjeno tijekom utrke puštati psa s povodca. Također, psa se ne smije dovesti na utrku na fleksi povodcu. U obveznu opremu spadaju: oprsnica za psa koja bi trebala biti udobna i odgovarajuće veličine, pojas za čovjeka i bungee lajna (ublažuje i apsorbira nagla potezanja) kojom su povezani.  Bilo koji oblik nasilja nad psom (fizičko kažnjavanje, tjeranje psa na trčanje i slično) istog se trena kažnjava diskvalifikacijom.

Ako jedan tim prestiže drugi, onaj sporiji mu se mora pomaknuti u stranu te omogućiti nesmetano prestizanje (to se radi kako se povodci ne bi zapleli i da psi ne bi došli u kontakt). Zabranjeno je sudjelovanje pasa mlađih od 12 mjeseci, a maloljetne osobe do 16 godina mogu sudjelovati u utrci isključivo uz pratnju i na odgovornost roditelja. ZOOCITY canicross liga sastoji se od 8 kola te, tijekom kola lige, natjecatelj smije mijenjati psa s kojim trči jer se bodovi vežu uz osobu, a ne uz psa. Za kraj, važno je spomenuti da natjecatelj smije trčati samo s jednim psom.

 

Canihike – za sve one koji ne vole trčati

Izvor: Canicross Croatia

 

Canihike je za sve one koji vole boraviti u prirodi sa psom, ali nisu baš toliko ludi za trčanjem. Radi se o organiziranom planinarenju sa psima, a težina i dužina staze se prethodno najavljuju svim sudionicima. Sve što trebaš napraviti jest prijaviti se za aktivnost te se pojaviti na dogovorenoj lokaciji u dogovoreno vrijeme. Preporuka je da pas ima oprsnicu. Puno je aktivnosti u koje se možeš uključiti zajedno sa svojim ljubimcem, a ako trebaš motivaciju, savjete pronađi u članku Zajedničke aktivnosti pas i čovjek.

Ako voliš provoditi vikende u prirodi, aktivno se baviš sportom i želiš se zabaviti sa svojim psom, onda su canicross i canihike kao skrojeni za tebe! Kada tvoj ljubimac navrši 12 mjeseci (ili 15 mjeseci kod velikih pasmina), možete početi trčati, no imaj na umu da psa moraš postepeno privikavati na zajedničko trčanje, dakle nemoj započeti sa stazama od 7 km.

Razlog zbog kojeg psi ne smiju započeti s canicrossom prije nego što navrše 12-15 mjeseci je taj što im tek tada završava faza rasta i razvoja. Završen rast i razvoj je osobito važan za njihove kosti i hrskavice koje su prilikom trčanja pod velikim opterećenjem. Ne bi bilo loše da psu, za vrijeme treninga, daješ suplemente za zglobove i kosti

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.