Zajedničke aktivnosti pas i čovjek

Pas može biti odličan partner u sportu

Zajedničke aktivnosti pas i čovjek

Odaberi odgovarajuću aktivnost za sebe i svog psa i uživajte u zajedničkim avanturama.

Psi su izrazito aktivne životinje i mogu biti odlično društvo u našim aktivnostima. Ako si aktivna osoba, voliš boravak u prirodi i sve vanjske aktivnosti, pas ti može biti izvrstan partner u takvim avanturama.

Trčanje je odličan način na koji se možete rekreirati i ti i tvoj pas. Kad trčiš moraš osigurati da ti se pas ne ozlijedi. Iz tog razloga mu stavi oprsnicu, jer se uslijed trzaja povodnika na ogrlici se može ozlijediti. Ukoliko se nalazite na mjestu gdje je dozovljeno pustiti pse s povodnika, omogući mu slobodno trčanje. Ukoliko trčiš sa psom na povodniku, dobro bi bilo osigurati mu elastični povodnik koji ćeš zavezati oko struka kako bi ti ruke bile slobodne za trčanje i kako bi vam oboje trčanje bilo što ugodnije. Napravi poneku pauzu tijekom trčanja, daj psu malo vode i vremena kako bi se ohladio i bio spreman za daljnju rekreaciju. Ukoliko si psa zavezao elastičnim povodnikom oko struka, možeš ga motivirati da te povuče pa će vam zajedničko trčanje biti još zanimljivije i uzbudjivije. Ako ti se takav tip trčanja svidi, možeš se okušati i u sportu koji se zove canicross, gdje pas vuče svog vlasnika dok trče zajedno.

Bicikliranje vam također može biti zajednička aktivnost. Kod ovakvog tipa aktivnosti moraš još više pripaziti na sigurnost svog psa. Potrebno ga je naučiti da ti ne istrčava ispred bicikla ukoliko trči slobodan ili na povodniku pored tebe. Oprsnica i elastičan povodnik su ovdje obavezna oprema, kako se pas ne bi ozlijedio. Pokušaj trčati po travi ili zemlji, a ne po betonu, kako si pas ne bi ozlijedio šape. Mekša podloga mu je svakako ugodnija za trčanje i manje šteti zglobovima. Obavezno napravi poneku pauzu da se pas odmori i popije vode. Ako je pas izrazito motiviran i vuče te dok voziš bicikl, možete se okušati u sportu koji se zove bikejoring u kojem pas vuče svog čovjeka dok biciklira po zadanim šumskim i poljskim stazama.

Bilo da se odlučite za trčanje ili vožnju biciklom, pričekaj da tvoj najbolji prijatelj odraste prije nego ti se pridruži u tim aktivnostima. Prije jedne i pol godine starosti, pseći kostur ni mišićni sustav nisu dovoljno razvijeni kako bi podnijeli takav napor.

Sa svojim ljubimcem možeš i plivati, ukoliko mu se sviđa takav način aktivnosti. More, rijeka ili jezero odličan su izbor za zajedničko plivanje čime ćete se oboje rekreirati, umoriti i poraditi na mišićnoj masi i kondiciji.

Za koji god oblik aktivnosti se odlučiš, uvjeri se da se to tvom psu stvarno sviđa. Ukoliko npr. ne voli trčati, a ti ga vodiš sa sobom na trčanje, može doći do ozljede psa i možeš narušiti vaš odnos. Pronađi aktivnost u kojoj ćete oboje uživati i koja će vam pružiti željenu rekreaciju uz zajedničko oduševljenje i produbljenje vašeg odnosa. Pazi na svoju sigurnost, ali i na sigurnost tvog prijatelja i sigurno će vaše avanture biti nešto što ćeš s užitkom prepričavati prijateljima.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.