Znaš li koji je najveći, a koji najmanji gmaz?

Iako mnogima neprivlačni, gmazovi su izrazito korisni. Donosimo ti zanimljive činjenice o gmazovima.

Gmazovi

Možda si baš ti jedan od onih koji bi poželjeli da gmazovi ne postoje. No zmije, kornjače, gušteri, krokodili i ostali gmazovi važan su dio Zemljinog ekosustava.
Gmazovi ili reptili hladnokrvne su životinje čija temperatura tijela ovisi o temperaturi okoliša.

Kornjača

Izvor fotografije: Pixabay

Gmazovi – najmanji naraste do 17 mm, dok najveći može težiti preko 1000 kg!

Imaju rep, a koža im je prekrivena ljuskama ili rožnatim pločama. Većina gmazova, osim zmija, hoda na četiri noge dok su se zmijama noge povukle pa gmižu. Postoji više od 10 000 vrsta gmazova, a nastanjuju sve kontinente osim Antarktike. Gmazovi se veoma razlikuju izgledom i veličinom pa je tako najmanji gmaz patuljasti gekon koji naraste do 17mm, a najveći morski krokodil koji može narasti do 6m duljine i težiti preko 1000kg.

Morski krokodil
Izvor fotografije: Pixabay

Jedna od najzanimljivijih činjenica vezanih za gmazove je njihova mogućnost regeneracije. Neke vrste guštera kada su u opasnosti mogu odbaciti rep koji će se nastaviti pomicati i tako odvratiti pozornost grabežljivcu. Rep će se s vremenom regenerirati, no nikada neće narasti na njegovu originalnu veličinu. Većina gmazova hrani se kukcima ili manjim životinjama i zbog toga imaju veliku ulogu u kontroli populacije životinja kao što su npr. skakavci ili miševi, koji mogu napraviti štetu ljudima.

"Gmazovi se veoma razlikuju izgledom i veličinom pa je tako najmanji gmaz patuljasti gekon koji naraste do 17mm, a najveći morski krokodil koji može narasti do 6m duljine i težiti preko 1000kg."

Gmazovi kao kućni ljubimci

Danas su gmazovi sve češći kućni ljubimci i ljudi sve više uviđaju prednosti ljuskavog najboljeg prijatelja. Svom ljubimcu gmazu obavezno moraš osigurati odgovarajući terarij, rasvjetu i prikladnu prehranu, a on će ti zauzvrat praviti društvo i uveseljavati te dugi niz godina.

Leopard gecko

Izvor fotografije: Unsplash

Ako te još nismo uvjerili, donosimo ti neke od prednosti gmazova kućnih ljubimaca:

  • gmazovi većinu vremena provode u svom terariju; iako svog gmaza možeš povremeno pustiti u šetnju i družiti se s njim, većinu vremena uživat će sunčajući se i odmarajući u sigurnosti svoje nastambe
  • za razliku od krznenih ljubimaca, alergijske reakcije na gmazove jako su rijetke
  • isto tako, uz gmazove nema dlaka po odjeći i namještaju
  • gmazovi ne proizvode glasne zvukove pa ne moraš brinuti da će te tvoj ljubimac probuditi ako odlučiš dulje spavati
  • ukoliko redovito brineš o čistoći terarija, gmazovi nemaju gotovo nikakav miris
  • gmaz ti sigurno neće pojesti papuče ili uništiti nove cipele
  • gmazovi imaju dug životni vijek pa ako se odlučiš da tvoj novi ljubimac bude npr. kornjača, zajedno možete provesti i više od 50 godina
  • gmazovi su cool: jedinstveni su, drugačiji, neobični i izrazito zanimljivi

Čak i ako ne smatraš da je gmaz idealan kućni ljubimac za tebe, na današnji dan podizanja svijesti o gmazovima promisli malo o njihovoj važnosti. Sigurni smo da ćeš se složiti kako su gmazovi potrebni i da bi nam život svima bio drugačiji kada ih ne bi bilo. Ako već imaš gmaza kao najboljeg prijatelja, danas ga svakako počasti nekim posebno finim zalogajem.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.